Многу деца се раѓаат со сини очи, но по одредено време тие се менуваат. Дали некогаш сте се запрашале зошто се случува ова?

За да разберете како очите ја добиваат својата боја, прво мора да ја разберете улогата на ирисот. Станува збор за мускулна структура која ја опкружува зеницата и контролира колку светлина допира до окото.

Ирисот има заден слој (познат како пигментен епител) и преден слој, или строма. Повеќето луѓе имаат кафеава боја во пигментниот епител. Сепак, количината на пигмент во стромата е она што ја одредува бојата на очите.

– Ирисот содржи многу меланоцити кои го содржат целиот меланин. Сините очи содржат минимална количина на пигмент, додека кафеавите очи имаат високо ниво на меланин – вели д-р Емили М. Зепеда.

Ирисот на бебето не содржи многу меланин при раѓање. Недостигот на меланин овозможува светлината да се рефлектира од ирисот, предизвикувајќи очите да изгледаат сини.

Со текот на времето, меланоцитите продолжуваат да се развиваат и да произведуваат меланин. Некои деца ќе ја задржат сината боја на очите, но многу ќе доживеат промена. Како што се развива меланин, очите може да потемнат до зелени или кафеави.

– Периодот кога бебето ќе ја добие својата „вистинска“ боја на очите варира, но тоа обично се случува помеѓу шест и девет месеци – вели Зепеда.

Извор912

X