Секоја развојна фаза на детето носи одредени тешкотии, но се чини дека родителите не се плашат од ништо колку од пубертетот. Имено, често штом детето тргнува во петто одделение, тие почнуваат да се жалат дека дотогаш било „прекрасно девојче“ или „беспрекорно момче“ и наеднаш почнало да „одбива да се покорува“. Тогаш родителите сфаќаат дека изреката „мали деца, мал проблем, големи деца, голем проблем“, е точна.

Колку ќе биде стресен пубертетот и адолесценцијата во целина за родителите и семејството, зависи од начинот на кој родителите се однесуваат кон детето, но и од тоа колку детето ги извршувало развојните задачи во претходните фази. Старо правило е дека сè што детето не прави и не завршува во детството се плаќа во адолесценцијата и станува не само проблем на детето, туку и на целото семејство.

Како да го преживеете пубертетот на вашето дете и да не си го отежнувате вашиот живот (ниту животот на детето) непотребно?

Адолесценцијата е период на големи промени, кога се појавуваат првите психички нарушувања. За среќа, најголем дел од проблемите за кои родителите бараат помош се проблеми во функционирањето на семејството или во очекувањата и со добра волја и соработка на сите можат да се решат.

За да си го олесните периодот себеси, но и на вашето дете, би било добро да следите неколку едноставни правила.

Семејните правила важат за сите

Ако детето не смее да ве удира, не смеете ни вие да го удирате, особено ако зборуваме за тинејџер или адолесцент. Ако детето не смее да вика, не смеете ниту вие да викате. Ако не сакате да ве нарекуваат „кретен, идиот, губитник“, тогаш тоа не се соодветни имиња ниту за вашето дете. Со вашиот пример го учите детето на љубезна и конструктивна комуникација и да бара решение за проблемот.

Вашето дете има право на избор

Дури и оној што вам не ви се допаѓа: тоа не значи дека детето може да користи дрога, алкохол во големи количини или да краде. Но, има право да избере училиште, хоби, колку труд сака да вложи во учење, со кого сака да се дружи и како да го поминува слободното време.

Вашето дете е одговорно за сопствените избори и не можете да го спасите од одговорноста

Или правењето грешки. Како возрасен, сигурно знаете повеќе од вашето дете, но животниот пат не е автопат, туку серија козји патеки составени од обиди, грешки и успеси. Губењето на врската со детето е непоправлива работа, а успехот може да се постигне подоцна или на поинаков начин.

Вашето дете има право да прави грешки и да се соочи со последиците од нив

Недозволувањето на детето да избира и да греши нема врска со родителска грижа и љубов, туку со контрола. Иако многу родители тоа тешко (или никогаш) нема да го признаат, повеќето несогласувања во пубертетот и адолесценцијата се предизвикани од потребата на родителите да го контролираат детето и неговиот живот, а не од (лошото) однесување на децата. Во ниту една развојна фаза не е поточно дека „патот до пеколот е поплочен со добри намери“.

Вашиот начин (за постигнување на целта) не мора да биде начин на вашето дете

Повеќето родители велат дека здравјето и среќата на нивните деца им се најважни, а сепак, работат на штета на тоа. Среќата е креација на самата личност и на вашето дете му останува само да создаде живот во кој ќе биде исполнето и среќно.

Пофалбата НЕ се подразбира

Сигурно постојат три добри работи за кои можете да го пофалите вашето дете во текот на денот. Пофалбата не е отсуство на критика.

Критиката не е мотивирачка и стимулативна за развој

Не дозволувајте вашето дете да живее во еден од оние психолошки експерименти кога човек влегува во соба со група луѓе кои го критикуваат 5 минути. Замислете да живеете така.

Проблемите на вашето дете се вистински проблеми

Кога имате 14 години и некој ве избрише од „Инстаграм“, тоа е вистински и голем проблем за 14-годишното дете. Застанете и слушајте ги вашите деца.

Вашето дете има право да се разликува од вас

Можеби сте амбициозни и многу успешни во работата, а детето не покажува никакви амбиции и посебни интереси. Дури и ако не ви се допаѓа, и тоа е во ред, а и таков живот вреди да се живее.

Вашето дете има право на поинакво мислење

Особено ако се работи за адолесцент: задачата на адолесценцијата е развивање на критичкото размислување и испрашување, со цел да се изгради идентитет.

Извор912

X