Врските помеѓу децата и животните се неверојатни, особено со домашните миленици – кученцата.

Ова девојче неуморно ѝ раскажува на својата мајка за искуството со своето милениче додека трчала по силниот дожд до дома за да се засолни. Имено, таа веднаш го заштитила својот миленик – неговата кеса за измет која кучето не ја искористило ја ставила на својата глава, а кучето го ставила во нејзината торба, бидејќи било исплашено и не сакало да мрдне. Кучето воопшто не се гледа, сѐ додека мајката на девојчето не ја прашува каде е. Тогаш девојчето ја открива слатката глава на кучето засолнето во нејзината торба, каде што ги ставила и неговите грицки.

Трчајќи накај дома, девојчето имало на ум само да го заштити својот љубимец – доказ за нивното големо пријателство и љубов. „Му ја покрив главата оти не сакав да се намокри“, вели слаткото девојче Лили.

Извор912

X