Околу 415.000 слонови се останати во Африка и 40.000 во Азија, така што овој вид се движи од ранлив кон загрозен.

Тоа значи дека му е потребна сета помош што можат да ја добијат од нас. Некои заедници се здружија за да ги поддржат слоновите, а некои луѓе индивидуално го прават тоа.

Случајот со девојче и мало слонче стана вирален на интернет откако девојчето се потрудило да го ослободи слончето заглавено во калта. Слончето се бори да ги извади нозете од калта, па девојчето се труди да му помогне. На крајот, откако слончето успешно излегува од калта, ја крева сурлата во знак на благодарност.

Извор912

X