Иако мајчиното млеко е основа на исхраната на децата во првите шест месеци, сè почесто прашање е кога да се воведат млеко и млечни производи во исхраната на децата, но исто така и дали тие се еднакво здрави и важни во исхраната денес како што некогаш верувавме.

Токму поради сè почестите проблеми што децата ги имаат со кравјото млеко, препораките се да се почека првиот роденден, па дури и петнаесеттиот месец за неговото воведување. Како и со сите други намирници, млекото треба постепено да се воведува, да го следите детето како реагира на него и ако добро го толерира, може да се зголеми количината.

Кои се најчестите проблеми на децата по употребата на кравјо млеко?

Иако нетолеранцијата на лактоза е најчесто присутна кај популацијата, што според одредени истражувања влијае врз дури 75 отсто од популацијата, не треба да заборавиме дека млекото во одреден процент може да создаде и алергии, кои се развиваат на возраст од три години. Покрај честите проблеми со варењето на храната, надуеност, течна столица, лошо варење на храната, во последниве години употребата на млеко кај деца е поврзана со раст на кандида кај деца подложни на оваа состојба, но и влошување на атопичниот дерматитис, како и бронхијална астма и разни алергии.

Зошто млекото некогаш беше најдобар пријател, а денес треба да бидеме внимателни со него?

Едно од најчестите прашања е како една од најомилените намирници станала најконтроверзна, а конкретен одговор е тешко да се најде. Се верува дека млекото во неговиот основен состав е навистина здраво и потребно, но напредокот на пазарот и сè помалку строгата контрола на квалитетот, но и адитивите во неговиот состав се едни од главните причини за сè потешка подносливост на млекото.

Покрај тоа, денес кравите се третираат и се хранат со многу вештачки супстанции, кои преминуваат во млеко, а со тоа и во нашата исхрана, и со текот на времето доаѓа до значителни и дигестивни и системски проблеми.

Колку млеко и млечни производи се доволни дневно?

Според препораките на Европското друштво за детска гастроентерологија, како и на Светската здравствена организација, за деца под 5 години препораката е два оброка млеко (400 до 500 мл), млеко или млечни производи на ден, додека кај постари деца до 12 години може да се зголеми уште една доза, т.е. три млечни оброци, а над 12 години на 4 млечни оброци.

Многу е важно да се напомене дека количините на млеко и млечни производи мора да бидат ограничени на препорачаните дневни вредности. Прекумернoто консумирање млеко може да има одредени здравствени последици, како лоша исхрана, анемија и запек.

Млечни производи како поздрава алтернатива

Јогуртот и сирењето не содржат лактоза, а млечните протеини се отстрануваат или се во граници, што ги прави значително полесни за варење од млекото. Јогуртот и кефирот содржат и пробиотички култури кои не само што го подобруваат процесот на варење туку и му помагаат на целиот имунолошки систем.

Како да го изберам најдобриот производ за моето дете?

Екстремно големата понуда на млеко и млечни производи честопати создава дилема кај родителите што да изберат. За да бидете целосно сигурни дека вашето дете добива квалитетен производ од кој може да има корист, треба да ги следите потеклото и начинот на складирање на млечни производи пред да ги купите. Ако некој дел од синџирот од производство до складирање на млеко е направен погрешно, млекото и млечните производи не само што ја губат својата вредност, туку можат да бидат и штетни.

Најдобар избор би било домашно млеко или млечни производи за кои апсолутно го знаете нивниот развој, од хранење на кравата до процесот на преработка, но и складирање.

Јогуртот е омилен пијалак низ историјата кој решава проблеми со варењето на храната

Колку е важен јогуртот во многу култури, покажува фактот дека борбата за неговото место на потекло сè уште трае. Се смета дека јогуртот бил создаден во денешна Бугарија. Легендата вели дека турскиот владетел Сулејман Величествениот го испратил својот лекар кај неговиот француски колега, кралот Франсоа Први од Франција, кој ги решил дигестивните проблеми со јогурт. По овој настан, јогуртот стана вообичаена, најчесто консумирана храна за појадок на сите меридијани.

Како се прави јогуртот?

Јогуртот е млечен производ што се добива со додавање чиста култура на бактерии во варено или пастеризирано млеко: Thermobakterium jogurti, Lactobacilius bulgaricus, Strptococcus thermophilus, а потоа се остава на температура од 42 до 45 степени два до три часа, по што се добива густа кисела течност со пријатен вкус и специфичен мирис.

Дали постојат различни видови јогурт?

Во зависност од видот на млекото од кое е направено, но и од методот, неговата хранлива вредност значително варира. Просечниот јогурт од кравјо млеко што главно го консумираме содржи околу 7 грама јаглехидрати (2 отсто од вкупните дневни потреби), 2 грама маснотии (2 отсто од дневните потреби) и 5 ​​грама протеини (10 отсто од вкупните дневни потреби). Иако има малку посилен вкус, козјиот јогурт е поздрава опција, особено важна за подобрување на имунитетот, но сепак треба да почекате и да го воведите кога детето ќе направи 12-15 месеци. Покрај тоа, достапни се цврсти и течни варијанти, цврстата е најчеста паралела со киселото млеко.

Зошто е добар јогуртот?

Јогуртот е богат со протеини и е важен извор на аминокиселини. Содржи значителни количини на минерали калциум, магнезиум, железо, јод, калиум и цинк и со тоа значително придонесува за подобро здравје на целиот организам. Големата хранлива вредност на јогуртот е во тоа што под дејство на млечна киселина се менува колоидната структура на мастите и протеините, така што се добиваат ситни грутки, полесни за варење и употреба. Јогуртот содржи одредени супстанции кои го поддржуваат растот и размножувањето на оние бактерии кои синтетизираат витамини од Б-комплекс. Според ново истражување, се претпоставува дека киселото млеко и јогуртот ја содржат супстанцијата хидрокси-бета-метил-глутарат, што ја спречува синтезата и го намалува нивото на холестерол во крвта.

Јогуртот како природен пробиотик

Многу истражувања го ставаат јогуртот во првите редови на природната борба против различните микроорганизми. Оваа исклучително важна храна е богата со добри бактерии, а нејзиниот пробиотски ефект го зачувува здравјето на дигестивниот тракт, и со тоа ја зајакнува и целокупната отпорност на организмот. Го подобрува производството на гама-интерферон и со тоа ја подобрува активноста на имунолошкиот систем.

Кефирот, храна од задоволство

Името кефир потекнува од турски и значи задоволство, и се претпоставува дека се однесува на чувството на организмот откако ќе го консумирате. Иако е позната како тибетска печурка, сè уште има дискусии за тоа дали потеклото е од Југоисточна Азија или од Источна Европа. Легендата вели дека се верувало дека неговите придобивки ќе се реализираат само ако не се зборува за тоа. Затоа, се претпоставува дека кефирот е најмалку позната храна.

Одамна се знае дека кефирот е суперздрава храна, која сè уште не се користи доволно во нашата област. Се добива со процесот на ферментација на млечен шеќер, кој е формиран со помош на габа на кефир, како и микроорганизми што одат со неа. Полн е со пробиотици, за разлика од јогуртот кој има само неколку бактериски култури на јогурт, кефирот има близу педесет од нив, а покрај тоа има и култури од квасец. Покрај тоа, содржи 20 отсто калциум и фосфор, 14 отсто витамин Б12, 19 отсто витамин Б2, 5 отсто магнезиум и многу витамин Д. Исто така, можат да го консумираат и оние што се нетолерантни на лактоза. Има значителни антибиотски својства и способност да се бори против инфекцијата.

Кои видови кефир постојат?

Кефирот може да се купи од продавница, но најдобра опција е да направите домашен кефир со помош на габата кефир. Оригиналната варијанта е млечен кефир, кој се прави со млеко, по можност козјо, но може да се направи и со кравјо млеко. Кефирот може да се направи и со вода, што е многу погодна за вегани. Печурката кефир може да се користи повеќе пати. Овие производи, доколку се користат соодветно, можат значително да придонесат за здравјето на вашето дете. Не треба да заборавиме дека дури и најздравата храна не одговара на некои организми, па не заборавајте да обрнете внимание кога ќе почнете да му ја давате на вашето дете, како тоа реагира на нив. И кефирот и јогуртот може да се консумираат самостојно, но може да се додадат и во некои јадења или мешавини. Секогаш, доколку имате можност, изберете домашна варијанта, за која го знаете потеклото, но и составот.

Автор: Д-р Јована Мајсторовиќ, доктор по медицина

Извор



912

X