Во Обединетото Кралство сѐ повеќе деца добиваат плата за да ги извршуваат обврските низ домот како начин да заработат џепарлак.

Според податоците на британската компанија „Натвест рустер мани“, која издава дебитни картички наменети за деца, со извршување на домашните работи за пари во текот на минатата година децата го зголемиле својот џепарлак за 9,23 фунти, или 3 отсто во споредба со 2022 година.

Податоците се добиени од анкета на повеќе од 300.000 деца на возраст меѓу 6 и 17 години. Утврдено е и дека сѐ помалку луѓе на своите деца им даваат џепарлак како нешто што се зема здраво за готово без повратна услуга, како на пример извршување на некои од домашните работи.

Имено, бројот на овие деца во 2023 година бил 30 отсто, додека претходната година бил 32 отсто. Најплатените работни обврски, според извештајот, се косење тревници, миење автомобили, миење прозорци и градинарство.

Од која возраст децата можат да помогнат во обврските низ домот?

– Секоја недела добивам 1,50 фунти за она што го работам низ домот. Го местам креветот, ги мијам садовите, бришам прашина, ја чистам собата и ја средувам облеката. Парите најмногу ги трошам на слатки – вели деветгодишната Холи.

– Не добивам џепарлак, но ако правам нешто низ домот, добивам 10 фунти – вели 12-годишниот Џо.

Децата обично сакаат да штедат за игри и одмор. Но Џо има поинаков план: – Штедам за автомобил. Знам дека имам 12 години, но важна е секоја фунта.

Оваа приказна покажува како децата стануваат претприемачи и наоѓаат креативни начини да ги зголемат своите приходи додека учат вредни животни лекции за работата и финансиите.

Извор912

X