Ништо не го засилува чувството на вина како моментот кога ќе чуете „уживај во ова дополнително време со своите деца“. Или кога луѓето ќе те потсетат дека никогаш „нема да го вратиш ова време“.

Знам дека нивната намера е добра. Знам дека нивните срца се добри кога мислат дека овие коментари се полни со поддршка, но истовремено чувството на вина кај мајките се зголемува. Кога некој ќе ми рече да уживам во ова дополнително време за поврзување, искрено ми предизвикува солзи во очите – бидејќи, верувајте ми, посакувам да можев. Посакувам да не требаше да се грижам за пронаоѓање работа за време на глобална пандемија. Тешко е да уживам во моето време со децата без да се грижам за неизвесноста во оваа фаза од животот.

Нема позитивна страна во мојата ситуација и ме боли што ова го велам кога, всушност, сум оптимистична личност. Нема ништо добро во загубата на мојата работа. Се работи за ситуација со која никогаш не сум се соочила, ниту би сакала некој друг да поминува низ ова. Под стрес сум и анксиозна сум. И покрај тоа, продолжувам да објавувам весели објави на социјалните медиуми. Јас сум позитивна личност. Сакам повторно да ја чувствувам позитивноста што некогаш ја имав, па давам сè од себе со надеж дека повторно ќе се вратам на таа позиција.

Моите деца не заслужуваат да ме гледаат во анксиозна состојба цело време. Не е нивна вина што јас бев отпуштена бидејќи на мојот шеф не му се допаѓало тоа што сум мајка. Морам да дадам сè од себе за да им покажам љубов и трпение, па тоа го правам со насмевка на лицето дури и кога во себе имам сосема спротивно чувство. Морам да бидам тука за децата бидејќи тие не заслужуваат да ја запознаат болката што ја имам. Не е нивна вина.

Некогаш дозволувам да ме видат како плачам бидејќи мислам дека тоа е здраво. Треба да знаат дека нивната мајка е човечко битие и дека е во ред да ги изразат своите чувства. Само не мислам дека е добро за нив тоа да го гледаат секој ден, па најчесто насамо го правам тоа, пред да ставам насмевка на лицето и да го започнам денот. Знам дека не сум единствената мајка што чувствува болка во моментов. Многу мајки во светот во овој период на неизвесност се чувствуваат така. Пренатрупани сме со проблеми.

Да не можеш да излезеш од дома како што сакаш. Да не можеш да ги видиш своите пријатели. Да чувствуваш страв од испраќањето на децата во училиште. Одлуката дали да се оди на одмор за да се врати барем малку нормалноста во животот на децата. За да се подобри нашето ментално здравје. Финансиски стрес. Стрес за тоа кога ќе заврши пандемијата. Грижа за децата 24/7 без пауза во последните 5 месеци. Грижа за децата и работење во исто време. Надгледување на децата додека слушаат виртуелни лекции. Зголемување на анксиозноста и депресијата. Листата продолжува. Оваа пандемија предизвика толку многу мајки да паднат на колена.

Знам дека сте повредени, исцрпени, анксиозни мајки. Гледам дека сте испразнети. Го гледам данокот кој го зеде целата ситуација од децата и семејствата. Сакам да понудам совет кој знам дека ќе го цените. Следен пат кога ќе видите мајка и ќе сакате да понудите поддршка на начин кој нема да ја онерасположи, наместо да ѝ кажете да гледа на позитивната страна од овој хаос, едноставно одговорете со: „Тука сум за тебе. Ќе го пребродиме ова заедно. Знам дека е тешко“.

Не обидувајте се да најдете позитивна страна или решение, бидејќи некогаш нема. Тоа не значи дека сте негативни, туку реалистични, барем за овој период. Тешко време е сега, а секој родител се справува со некаква анксиозност и грижа која пандемијата ја предизвикала. Мајките се грижат толку многу сега. Менталниот товар на мајчинството никогаш не бил потежок.

Ве оставам со оваа мисла: Мајки, тука сум за вас. Знам дека е тешко. Вашите деца ве сакаат. Ќе го пребродите ова заедно. И не мора да уживате во секој момент – особено не сега.

Автор: Дрис Валас

Извор

Подготвил: Маја Пероска

 912

X