Честопати децата се противат на идејата да се преселат и се прашуваат зошто мора да ги напуштат старите пријатели и начинот на живот. Затоа, на децата им треба време и дополнително внимание во оваа преодна фаза. Мора да ги водите и да им помогнете за да можат мирно да ја прифатат промената, без стрес или негативни чувства.

Како да разговарате за селењето со децата?

Децата ги сакаат рутината и блискоста, така што ненадејната промена дефинитивно би го разнишала нивното ниво на удобност. Зборувајте за следниот ваш потег колку што е можно повеќе, искрено одговарајте на сите прашања што може да ги имаат децата, со трпение, и прифатете ги и негативните и позитивните реакции. Ако се селите затоа што сакате да го подобрите начинот на живот на вашето семејство, понекогаш децата се премногу мали за да го разберат ова. Во тој случај, треба да објасните најдобро што можете. Можете активно да ги вклучите вашите деца во потрагата по нов дом, во потрагата по нови училишта или во истражувањето ново соседство. Ова ќе направи да ја чувствуваат ненадејната промена како помалку присилена, а повеќе како групна активност. Ако селењето подразбира одење далеку од вашата моментална локација, можете исто така да поминете време со нив барајќи детали и слики од вашиот нов дом, област, држава, на интернет.

Разговор за селидбата со децата

Иако децата на возраст под 6 години полесно се приспособуваат на преселбата, бидејќи се премногу мали за да разберат какви промени се случуваат, сепак треба внимателно да се постапува со нив. Еве неколку совети како да го направите процесот на селење со мало дете – полесен и помалку стресен:

Давајте едноставни и јасни објаснувања

– Обидете се да не го оставате мебелот во старата спална соба на вашето малечко. Чувајте го и уредете го во неговата нова спална соба на сличен начин.

-Задолжително објаснете му на вашето малечко кога пакувате облека и играчки дека ништо не фрлате.
-Направете го селењето забавна приказна за детето. Можете да користите мебел и играчки за да го одглумите процесот за него.
-Кога се движите, обидете се да не внесувате други големи промени во животот на вашето малечко, како што е тренингот за седење на нокшир или префрлање од малечко креветче во кревет.
-Договорете некој да биде покрај вашето малечко на денот на преселбата.
-Ако вашата нова куќа е празна и е во близина, посетете ја неколку пати пред да се преселите и секојпат ставете некоја од играчките на вашето дете таму, за да му посакате добредојде кога ќе влезе.

– Без разлика дали се преселувате во нова куќа или се преселувате во странство со вашето дете, тоа е сепак голем настан за него. Децата кои започнуваат со основно училиште (на возраст од 5 до 7 години) можеби се релативно отворени за селење, но сепак ќе треба да се приспособат.

Побарајте помош во врска со децата

Ќе биде потребно многу време за да се пакувате, затоа замолете пријател или член на семејството да ви помогне и да ги забавува децата додека се пакувате. Ова може да ви го даде потребното време за да се фокусирате на селењето и исто така, да ви помогне да го одвлечете вниманието на вашите деца, за да не се чувствуваат осамени гледајќи го целиот метеж околу куќата.

Вклучете ги вашите деца во селењето

Во целото тоа пакување и разговори за селењето, лесно е да ги занемарите вашите деца. Погрижете се тие да бидат вклучени од почеток до крај во процесот, со тоа што ќе им дадете, на пример, можност за избор на боја за ѕидовите, или да создадат игра од пакувањето на сопствените работи. Ова ќе им помогне да бидат весели и да се чувствуваат вклучени.

Направете проштална забава

Организирајте мала забава за пријателите на вашето дете, за да можат правилно да се збогуваат и за да не ги напуштат пријателите и семејството без поздрав. Може да организирате и друга забава откако ќе се преселите во вашата нова куќа.

Новото место нека биде познато

Минимизирајте ги промените во вашата нова куќа, така што ќе ги наместите спалните соби на вашите деца исто како во стариот дом и ќе ги применувате истите утрински рутини.

Посетете ја новата населба пред да се преселите

Ако е можно, земете ги вашите деца со вас за да ја истражуваат новата средина пред да се преселите таму. Можете да ги поздравите новите соседи, да го посетите новото училиште, па дури и заедно да го обиколите центарот на градот. Задолжително проверете во какви активности можат да учествуваат вашите деца, на пример, посета на спортски клуб или парк и упатете се заедно со нив.

Спакувајте посебна торба за денот на селење

Некои деца не сакаат да бидат одвоени од играчките ниту една недела, затоа помогнете им да спакуваат посебна торба „за селидба“, која содржи сѐ што сакаат да чуваат блиску до себе. Објаснете дека го правите ова затоа што е потребна една недела или повеќе за да се отпакуваат кутиите во нова куќа. Можете дури и да спакувате посебно изненадување, на пример, закуска или нова играчка во нивната торба кога ќе пристигнат во новиот дом.

Извор912

X