Дали се чувствувате како вашето деветгодишно дете во еден момент да е мирно и си игра со кадифени играчки и автомобилчиња, а во следниот момент почнува дрско да ви одговара? Тоа сигурно ќе ве налути и изненади, но знајте дека е сосема нормално. Додека повеќето родители се ментално подготвени за постојаното тестирање на границите на родителското трпение при борбата за независност од страна на децата на возраст од две или три години, тоа повторно го очекуваат од нив и во тинејџерските години, но пркосот на возраст од осум до десет години може малку да ги изненади.

Секако, важна улога играат и личноста, карактерот и средината во која детето расте, но многу работи се случуваат и во однос на развојот во таа преттинејџерска возраст.

Училишните деца се физички помалку напорни и веројатно нема да морате да станувате ноќе поради нив, но затоа нивниот емоционален и социјален развој е прилично комплициран.

Во тој период, околу деветгодишна возраст, децата интензивно учат да ја разбираат врската помеѓу причината и последицата, развиваат вештини за пишување, математика и зборување и почнуваат со поголем интерес да ги преиспитуваат моралните и општествените вредности. Во исто време, нивните моторни вештини дополнително се развиваат и иако веројатно сè уште не се во пубертет (иако тоа се случува порано сега), тие стануваат посвесни за промените во нивното тело.

Покрај тоа, на оваа возраст нивната потреба да го најдат своето место во групата врсници, да бидат прифатени, почнува брзо да расте. И ако не се случи тоа, исклучувањето од страна на врсниците е поболно отколку во предучилишната возраст. И иако сето тоа е голем предизвик за родителите, сепак свеста дека тоа е нормална развојна фаза може да го олесни минувањето низ овој период. И постојат некои стратегии кои можат да помогнат пред тинејџерите да почнат да предизвикуваат голем стрес за семејството.

Трпение

Тоа е првиот чекор. Можеби ќе биде потребно многу длабоко воздивнување и броење до десет, но разбирањето дека вашето дете е на развојниот пат „од мало дете до тинејџер“ може да ви помогне да го приспособите вашиот одговор. Размислете како е да се биде дете кое сепак сака да го гушкаат, но во исто време сака и да порасне и да биде големо.

Ограничете го користењето на екраните и социјалните мрежи

Веќе знаеме дека премногу време поминато пред екраните е штетно за децата, а социјалните мрежи се посебна приказна. И денес, не е невообичаено деветгодишните деца да користат „Тик-ток“ или „Инстаграм“. Токму тоа го прави детството и растењето на нашите деца дијаметрално поразлично од нашето. И многу повеќе предизвикувачко. Додека пред 30 години насилството од врсници беше вршено најмногу од поединци на кои не им беше важно дали ќе ги трпат последиците, денес насилникот не мора ниту да го открива својот идентитет за да ја повреди жртвата. Доволно е да отвори лажен профил на социјалните мрежи и да остави грди коментари за врсникот кој сака да го повреди.

Најдобро би било целосно да ги прескокнете социјалните мрежи, барем до средношколска возраст, но и тогаш, редовните разговори на темата и вашата вклученост се апсолутно неопходни.

Наместо контрола – лидерство

Многу родители сè уште веруваат дека најдобриот стил на родителство е строга контрола врз однесувањето и постапките на детето. И, всушност, многу поефикасно е да се обидете да бидете лидер за вашето дете, за тоа да може да развие вештини за решавање проблеми и да ги регулира сопствените емоции.

Никогаш не заборавајте дека сè уште му требате на вашето дете

На вашето дете му треба поддршка, но и граници. Дури и кога ќе ги превртува очите во однос на тие работи. Во тој преттинејџерски период имате одлична шанса да ја зацврстите врската со вашето дете и да ги поставите темелите за „земјотресите“ што следуваат кога ќе дојде пубертетот. Искористете ја.

Извор912

X