Алис го напушти состанокот во училиштето чувствувајќи се исплашено и загриженo. Наставниците на Чарли беа загрижени дека тој не ги следи правилата на училиштето, дека не соработува, а понекогаш и ја нарушува атмосферата во класот. Тие дури побараа од училишниот психолог да го набљудува Чарли на часовите и да се консултира. Сега сите им препорачаа на Алис и нејзиниот сопруг Реј да се сретнат со професионалец за ментално здравје за да им помогне подобро да разберат што лежи во основата на лошото однесување на Чарли. Тие се надеваа дека консултантот може да ги води Алиса и Реј на интервенции кои ќе му помогнат на Чарли подобро да се контролира и да се усогласи со наставниците.

Алис знаеше што треба да направи. Таа веќе некое време се прашуваше за следниот чекор и разговараше за идејата со педијатарот, но никогаш не ги презеде чекорите. Потоа се чувствуваше виновна поради одложувањето. Таа се плашеше од разговорот со Реј, за кого лекарите секогаш беа непријатност, но знаеше дека повеќе не може да одложува.

Очекувањето на консултацијата со психолог, психијатар, социјален работник или друг професионалец за ментално здравје може да предизвика многу чувства кај родителот. За некои, чувството за добивање помош е чувство на олеснување. Но, за многумина, како Алис, исчекувањето е непријатно и тие одложуваат или воопшто не одат. Ова може да биде резултат на претходни негативни искуства. Ако во минатото не сте наишле на помош, ако сте се чувствувале осудени или сте биле разочарани, тогаш упатувањето за консултација може да изгледа како нешто што едноставно не сакате да го направите.

Еве три чекори што ќе ви помогнат:

  1. Размислете за какви било слични искуства што ве вознемириле. Се обидувате да го затворите јазот помеѓу несакањето да направите нешто и очекувате да се чувствувате лошо ако не го направите тоа. Како се справувавте со ова во минатото? Што беше корисно?
  2. Забележете ги разликите помеѓу тоа како сте се справиле со тешкотиите како дете и како можете да се справите со тешкотиите сега како возрасен. Како вашите животни искуства ја подобрија вашата способност да ги одржувате работите во пропорција, ја проширија вашата перспектива и развија зголемена еластичност? Колку е подобро сега да размислите за работите и да ги решавате проблемите?
  3. Признајте дека постојат различни исходи. Можете да се движите по друг пат затоа што имате свесност за вашите минати искуства кои ќе ви послужат како водство и експертот е тука за да ви помогне да му помогнете на вашето дете. Ова е заедничка цел.

Може да очекувате дека професионалецот со кој се консултирате исто така ќе сака да се сретне со вашето дете. Крајниот план за третман може, но и не мора да вклучува тераписки сесии со вашето дете, но вообичаено е вашиот консултант да се сретне со вашето дете од прва рака во оваа фаза на евалуација. Иако Алис и Реј се чувствувале удобно со психологот што го запознале, тие се чувствувале целосно неподготвени да го запознаат со Чарли. Тие очекуваа голем отпор и не беа сигурни како да се справат со тоа. Психологот разговараше за нивните грижи и им помогна на Алис и Реј.

Објаснете му на вашето дете дека сакате да се сретне со професионалец кој е специјализиран да им помага на децата да дознаат повеќе за себе и зошто работите им одат толку тешко. Ако вашето дете се откаже, најдобро е да ја прекинете идејата на некое време, наместо да го притискате детето. Интервенциите како терапијата нема да функционираат ако детето не сака да биде таму.

Кога училиштето бара од детето да види професионалец, објаснете му дека нема избор, исто како што одењето на училиште не е избор. Иако е тешко, важно е да се искористи родителската потпора за да се исполни барањето. Можете да објасните дека штом ќе го запознае професионалецот и ќе научи повеќе за планот да му помогне, ќе има можност да разговара за тоа со вас.

Консултацијата со професионалец за ментално здравје е голем чекор. Важно е да имате позитивни чувства кон експертот што ќе работи со вашето дете, дури и ако се чувствувате песимисти за проблемите.

Извор912

X