Кога имав 31 година, не знаев што да правам со себе. Бев мажена и живеев во прекрасен дом, но истовремено се чувствував вознемирено и неисполнето. Поминав години градејќи кариера во човечки ресурси која не бев сигурна дека ја сакам. „Она што ти треба е бебе“, ми рече семеен пријател. Тоа беше првиот коментар во она што набрзо стана какофонија.

Никогаш повеќе нема да се грижам што да правам со себе, ми беше кажано, бидејќи целата моја енергија ќе ја фокусирам на тоа мало човече. Луѓето сметаа дека е себично што немам барем едно дете, бидејќи мојот сопруг и јас имавме услови да се грижиме за дете, а и би била супермајка. Познајници што ги среќавав во фитнес-сала ми објаснуваа колку ќе жалам што нема да имам „смалена верзија“ од себеси кога ќе бидам постара и ќе ми треба некој да ми го брише задникот. Луѓето кои штотуку ги запознавав ме прашуваа што правам по цел ден, како децата да се единственото нешто што им го исполнува времето на жените над 30 години.

Јас одговорив така што се разведов, наполнив 40 години и ја откажав стабилната кариера за несигурниот свет на фриленс-пишувањето. Иако сè уште добивам коментари поврзани со имањето деца, повеќето од нив се намалуваат кога ќе дојдат во допир со: одминатите години, разведениот статус и нестабилната кариера. Дополнително, конечно ја решив дилемата во врска со тоа што да правам со себе.

Ова навистина може да се обликува во „…и живееја среќно до крајот на животот“, нели? Па… можеби да, освен што открив дека многу луѓе не знаат што да прават со жени на моја возраст кои немаат со себе човечко карго. Не е нивна вина, претпоставувам. Кога луѓето прашуваат дали имате деца, „не“ никогаш не е доволно објаснување. Наместо тоа, тој одговор значи покренување сосема нова приказна. Дали е „не“ зашто си се обидувала, но не си успеала, или зашто не си го сретнала вистинскиот маж, или зашто не сакаш деца, или зашто едноставно не сакаш да бидеш родител? Или ништо од наведеното?

Секој може да помисли дека нешто не е во ред со вас. Нешто малку неприродно

Сега може да се каже дека темата деца е чувствителна и потенцијален проблем за многу жени, па следствено на тоа не е ничија работа. Иако може да бидете апсолутно во право, не е многу практично да објаснувате, бидејќи луѓето навистина постојано прашуваат дали имате деца. Проблемот е што откако ќе достигнете одредена возраст, повеќето луѓе очекуваат одговорот да ви биде „да“.

Наместо тоа, кажувате „не“, а пријатната личност со која зборувате ќе погледне надолу кон подот, не знаејќи што да каже следно. Бидејќи сте и вие пријатна личност (повеќето од времето), се обидувате да направите да ѝ биде подобро, па тоа доведува до следното: „Јас навистина сакам деца! Имам многу внуци/внуки/кумашинчиња!“ Во секој случај, отстранете ја мислата – бидејќи секој може да помисли дека нешто не е во ред со вас. Нешто малку неприродно.

Зборовите што еволуирале во описи на женското недонесување дете на свет не помагаат. Жена без деца е израз кој не може да утврди зошто вие немате дете, дали сте направиле таков избор, или пак сте се обиделе, а не сте успеале. Бидете искрени: каква личност замислувате кога ќе ги слушнете тие изрази:

Сигурно нешто како осамена жена која плаче, или пак хедонист жена која пие премногу вино и троши пари на чевли. И двете веројатно имаат мачка. Едната е проколната поради нејзината неспособност да има деца, другата ги мрази, па веројатно е најдобро двете да бидат избегнувани.

Долго време мислев дека славната изрека од Толстој: „Секое среќно семејство е слично едно на друго, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин“, може да биде модифицирана во 21 век и да се однесува на мајките и немајките. „Сите мајки се слични, секоја немајка е немајка на свој начин“.

Како што мажите се поврзуваат преку разговори за спорт и уреди, мајките се поврзуваат со разговори за сообраќаен метеж, неуредни појадоци и подготовки за матури. Ова се посветени групи за мајки со деца, сите осознавајќи го фактот колку е тешко да се биде вработена мајка (без да се земе предвид дека некои денови се секако тешки кога човек работи).

„Сигурно е убаво да немаш обврски!“

Не чувствувам дека треба да се приклучам на таква група. Не сакам да го поминам времето зборувајќи со луѓе со кои имам само еден биолошки фактор заеднички. Сакам да зборувам и учам од луѓе на различни возрасти, музички вкусови, политички убедувања и родителски ситуации.

Со деца или без, ако сте жена во средни години која не е мајка, вие живеете живот кој не е за оние со слабо срце. Вашиот индивидуален начин на постоење може да е тежок за другите да го дефинираат. Ќе се уверите и во оддалечување на најблиските пријатели што имаат деца. Луѓето ќе ве гледаат чудно на забави и ќе кажуваат глупави работи како: „Не грижи се драга, сè уште има време!“ или „Сигурно е убаво да немаш обврски!“

Ќе бидете осудувани и ќе бидете дефинирани според својот биолошки статус, како што мајките се според нивниот. Само што вашиот случај е малку повеќе… комплициран. И на здравје за тоа!

Автор: Нина Џервис

Извор912

X