Ако некогаш сте се посомневале дека вашето дете прави нешто само за да ви го привлече вниманието, сосема сте во право. Тоа е нормално и природно за малите деца кои сакаат да бидат во центарот на вниманието на нивните сакани. Новороденчињата имаат инстинктивен начин за привлекување внимание преку плачење и гугање. Нивното плачење им помага на возрасните да ги уочат нивните потреби и да ги задоволат во текот на нивниот најранлив период. Без нашата грижа, тие не може да преживеат.

Бебињата сакаат да бидат во нечија прегратка, да бидат утешени и нахранети од некој што нуди блискост и нега. Некои родители се малку изгубени во првите денови. Иако ние мислиме дека бебињата сакаат внимание од родителите, сепак, секој што ќе го држи шишенцето со млеко и ќе го ниша бебето може да ја заврши таа задача. Тоа почнува да се менува како што бебињата се развиваат бидејќи почнуваат да формираат подлабока конекција со своите конзистентни даватели на нега. Почнуваат да учат да им веруваат на одредени луѓе и ова рано искуство станува темел на кој тие ги градат своите идни врски.

Бебињата набрзо учат дека покрај плачењето, да се биде сладок и неодолив исто така е начин за да се привлече вниманието на родителите, а тие се воодушевуваат од поврзаноста и топлината што следува потоа. Со тек на време може да споделат некои од своите однесувања со другите бидејќи мислат дека токму тоа ќе им обезбеди повеќе грижа и внимание. Ова однесување не е манипулативно, туку е природен начин за да се осигуриме дека сме забележани и дека некој се грижи за нас.

Како што растат, бебињата стануваат повеќе вербални и независни. Иако се способни да направат повеќе работи самостојно, нивната потреба да се чувствуваат згрижени останува исто толку интензивна. Некои родители се повлекуваат кога ќе забележат дека нивното дете станува поспособно. Многумина мислат дека тоа е можност да ги научат да бидат независни и да се грижат за себе, но веројатно целта е и да ги оттргнат од себе.

Секојпат кога детето има некаков „настап“ и станува погласно, подраматично, постојано ги надминува границите, покажува дека му е потребно поголемо внимание

Кога децата се задолжени за секојдневна грижа за себе, можно е да чувствуваат недостиг на внимание. Бидејќи децата имаат внатрешна потреба да бидат згрижени, мора да имаат чувство дека некој ги забележува со цел да создадат поврзаност. Ако немаат чувство дека нивните физички и емоционални потреби не се задоволени, почнуваат да бараат внимание на покреативни начини. За жал, нивното однесување можеби било во ред додека биле помали, но потоа може да дојде до влошување, а родителите погрешно да ги толкуваат мотивите на децата, па да им одолеат, со што малите деца ќе се чувствуваат збунети и одбиени.

Детето што постојано се однесува на одреден начин за да добие реакција од родителите има голем емоционален товар. Секојпат кога детето има некаков „настап“ и станува погласно, подраматично, постојано ги надминува границите,  покажува дека му е потребно поголемо внимание – а не помалку. Ова може да звучи спротивно на она во кое досега сме верувале, но кога игнорираме, се срамиме или го казнуваме детето кое само бара внимание, ние можеби привремено ќе му ставиме крај на неговото несоодветно однесување, но ќе пропуштиме да му го дадеме она што навистина му е потребно од нас: подлабока поврзаност.

За мало дете кое е очајно за вниманието на родителите, дури и негативното внимание е подобро од недобивањето никакво внимание. Тоа е сиромашна замена за топлата поврзаност која детето се обидува да ја добие, но се помирува со она што го добива. Родителите треба да знаат дека малите деца нема да бидат тие што ќе го скршат кругот на несоодветно однесување – тоа мора да биде родителот. Родителите треба да се насочат кон решавање на проблемот и да не носат самите одлука колку од времето посветено на детето му е доволно. Само детето знае колку време од родителите му е доволно. Ако гледаме дека однесувањето ескалира, треба како родители да му пристапиме како на незрело однесување кое бара поголема поврзаност, бидејќи тоа е факт.

Што може да направите

Кога ќе го забележите детето дека прави нешто за да го привлече вашето внимание, тоа е затоа што токму вниманието е она што му треба. Кога ќе ги игнорирате или отфрлите неговите обиди, вие пропуштате можност да му ја дадете поврзаноста што ја бара. Ако му дадете внимание и љубов, тогаш не му дозволувате да го истера своето – туку му давате до знаење дека го гледате, го слушате и дека ви значи. Ова обезбедува шанса за вашата поврзаност да остане силна и покрај неговото однесување. Кажете си ја оваа афирмативна родителска реченица: „Избирам да го согледам однесувањето на моето дете за привлекување на вниманието како повик за поголема поврзаност“. Користете го ова за да го интерпретирате неговото однесување.

Автор: Бриџет Милер

Извор912

X