Наминав во домот на мојата пријателка Раши вчера, но таа спиеше. Сѐ уште живее со своите родители, а тие беа пресреќни што ме видоа и слушнаа вести од надворешниот свет. Искрено, некако почнав да зборувам со нив и поминаа веќе 20 минути додека таа се разбуди за да може да се дружиме. Не ми пречеше многу. Јас сум милениумец и многу од моите пријатели сѐ уште живеат со родителите.

Всушност, запознав многу нови пријатели, вклучително и Раши, преку нивните родители. Под нови, мислам екстремно нови. Раши, на пример, има 5 месеци. Иако има разлика од децении во нашата возраст, поминуваме одлично време заедно. Седиме, или одиме низ собата, таа ме гледа со своите големи, љубопитни очи и се смее и на најмалото движење на веѓите. Таа е пријатно друштво, со нејзините модни избори, конзистентно јадење ужини и навики за дремки. Тешко е да се опише зошто е лесно да сакате да бидете околу неа и околу другите мои пријатели бебиња, освен што може да се каже дека Раши едноставно… е.

Идните родители ми се довериле повеќе пати дека се грижат за своите социјални животи и односи во раните и хаотични години од животот на детето. Агонизираат за нивните пријателства кои се менуваат и оддалечуваат кога ќе станат родители. Се плашат дека можеби и ќе ги изгубат тие пријатели поради грижата за децата и непроспиените ноќи. Им велам дека она за што треба да се грижат е што јас го преферирам друштвото од нивните деца пред нивното. Тоа е праведно предупредување бидејќи тоа е она што продолжува да се случува. Моите пријатели ги креираат тие многу чудни и комплетно шармантни мали луѓе кои се зависни, но и забавни придружници. Во меѓувреме, родителите на децата продолжуваат да се нервираат како што обврските се натрупуваат.

Многумина од нас уживаат во малите верзии од регуларни работи. Правиме приврзоци за клучеви во форма на Ајфеловата кула, сакаме три сендвичи наместо еден голем бургер и слично. Новите родители со прогонувачки поглед во очите често се жалат дека никој не им рекол колку тешко ќе биде одгледувањето дете. Она што го размислувам, како тогаш јас знам? Она што го велам е – може да ја земам на еден час? Имам работен состанок во сабота, се работи за поткаст. Можеби фактот за мене – дека се согласувам да учествувам на работен состанок во викенд, предизвикува да донесете став за тоа каква личност сум. Но, грешите. Јас сум всушност мрзлива. Причината зошто се извлекувам од кревет за да се состанам со поткаст-продуцент во 10 часот наутро во сабота е тоа што продуцентот има двегодишна ќерка, која има час по танцување во парк во тоа време и тој тоа ми го спомена. „Ајде да разговараме тогаш!“, предложив јас.

Продуцентот изгледаше како да нема проблем со тоа, можеби беше само малку изненаден. И ќе дискутираме за поткаст-идеја, зошто да не? Сакав да доминирам во тој простор веќе подолг период и сум љубопитна да дознам какви планови тоа ќе понуди за мене.

Но, нешто многу поубаво за уживање за мене е да гледам мали деца како се врткаат околу лисја, правејќи пресмешни контакти со очите. Фала му на Бога за децата на другите луѓе!

Автор: Мејв Хигинс

Извор912

X