Кога луѓето ме прашуваа дали имам деца, секогаш мислев дека тоа е комплицирано прашање со уште покомплициран одговор. Со години сонував да бидам мајка. За жал, сериозен случај на ендометриоза и полицистични јајчници ми го одзеде тој сон. Јас и моето момче се обидувавме одредено време, но без успех.

Отсекогаш се сомневав дека ќе имам проблеми со плодноста бидејќи моите „женски делови“ изгледаа како никогаш да не функционираат како што треба (но тоа е сосема друга приказна).

Мислев дека никогаш нема да бидам мајка

Без разлика на тоа, имав лошо чувство кога негативниот тест повторно „зјапаше“ во мене. Со текот на време се откажав од зборување за тестови и за бремености и едноставно се препуштив. По операција и конкретна дијагноза, беше потврдено дека имам сериозна ендометриоза, аденомиоза и полицистични јајчници, па ја донесов тешката одлука да направам целосна хистеректомија. Мислев дека никогаш нема да бидам мајка.

Болката беше преголема – едноставно пекол. (Инаку хистеректомијата не е траен лек за ендометриозата. Ексцизиона хирургија е единствената опција ако сакате многу да ги минимизирате шансите за повторна појава). Сепак, имав и аденомиоза, па хистеректомијата беше неопходна. Тоа значеше – нема бебиња. Иако знаев дека тоа е најдобрата одлука за моето здравје, сепак, беше премногу болно да го затворам тоа поглавје од мојот живот. На крајот, драго ми е што го направив тој избор.

Имав најдобар тим за поддршка: моето прекрасно момче и неговите две деца. Не сме во брак, па технички не сум нивната маќеа. Сепак, заедно сме 5 години, а јас сум нивната бонус-мајка. Мислам дека тоа е една од највлијателните причини зошто беше релативно лесно за мене да се приспособам на овие деца. Тие беа дел од мојот живот толку долго и заедно поминавме низ пекол. Би направила сè за нив. Всушност, би излегла пред автобус ако е потребно за тие да живеат. Ги сакам како што замислувам дека една мајка треба да ги сака своите деца.

Можеби изгубив многу, но тие деца ме спасија

Се разбира, знам дека има клучни моменти кои нема да ги имам во однос на родителството, на пример, слушање на првите зборови или гледање на првите чекори. Сепак, има многу искуства кои знам дека ќе ги поминам, па тоа прави вистината да не ме боли толку многу. Ја научив неговата ќерка да си ги депилира нозете, гледаме телевизија заедно додека таа ми раскажува за нејзиниот ден. Го запознав неговиот син со Покемон, Трансформери, Пауер ренџери. Беше прекрасно да се гледа како тој ги присвојува како свои суперхерои. А дополнително и јас уживам во оживувањето на тие моменти и од моето детство. Тој се претвора во прекрасен мал човек.

Па, кога ги затворам очите и размислувам за мојот живот, се смеам. Можеби изгубив многу, но тие деца ме спасија. Драго ми е што го отворив својот живот кон искуство кое мислев дека никогаш нема да можам да го имам. Секогаш ќе бидам нивната бонус-мајка, а тоа е моето најголемо постигнување.

Автор: Тејлор Сиринг

Извор912

X