Кога ќе ви соопштат дека вашето дете не влегува во рамките на другите деца, особено веднаш по породувањето, тоа не може да не ви предизвика голема тага. Сè што ви е непознато, буди дополнителен страв. Во тие моменти, наместо поддршка од надлежните лекари, медицински сестри и психолог, добивате прашање: „Можеби е време да размислите за некоја институција?“ Не, ова прашање мене не ми беше упатено, но им било на 90 отсто од жените што ги познавам. Кај мене ситуацијата беше поинаква. Прашањето што се поставува во најнепријатно време и тогаш многу жени го прават тоа, едноставно го даваат, некои се каат, па се враќаат по него…

А јас се прашувам, какви луѓе сме станале кога одбираме кого сакаме, а кого не сакаме? Дали одбираат тие што го поставуваат прашањето, дали одбираат боја на очите, боја на косата, а на крајот и бројот на хромозоми? Дали тогаш тоа е мајчинство, родителство, не знам… Можеби и е, нема никого да осудувам.

 

 

View this post on Instagram

 

Svoj zadatak kao roditelj sam shvatila ozbiljno, pre rodjenja Vukovog, pre bilo kakve dijagnoze… Dugo sam ga želela, čekala, maštala sam da postanem mama i od momenta kada sam saznala da sam trudna znala sam da ću biti dobra u tome, znala sam da ću biti roditelj u pravom smislu te reči, neočekivano je došao Vuk sa hromozomom viška i taj hromozom me samo naterao da budem istrajna u obećanju da će živeti lep život, život pun radosti, pun nežnosti, pun ljubavi… I jesam… Obećala sam… I živi… I znate šta… živimo, živimo ga oboje! #inkluzija #mamavukova #mypeterpan #daunovsindrom #downsyndrom #downsydromemom #mamadecakasahromozomomviska #šampion #mamaisin

A post shared by Gordana Vukićević (@vukova_zvoncica) on

Јас знам дека моето дете го создадов од најголема љубов, каков и да е бројот на хромозоми, бојата, ништо не ми е важно, јас одбирав да бидам мајка, мој е, ќе живее најубав живот со мене и не го давам никому.

 

 

View this post on Instagram

 

Ja sam vam onaj tip što se unervozi u redu na kasi, u banci, ako je gužva naravno da neću ni čekati, ona što cupka nogom pre nego što zvoni za kraj časa, ona što ne ume da sačeka da nešto završi nego unapred svima govori o svojim planovima jer ko će da čeka da ih ostvari? I sad… ta ista ja rodim dete sa down sindromom! I prvo što su mi rekli o radu sa njim je strpljenje… Čekaj ali sta je to?! Kako to mislite treba da ga čekam, kako to mislite da budem strpljiva? Evo posle dve godine čekam ga, doduše živci mi često budu kao strune ali istrpim, noos još učimo, napreduje ali polako i to je važno samo neka napreduje. I pazi sad… Juče išla u nabavku a ispred mene kilometarski red, kul nema veze, taman ću da čitam o “pametnim odlukama” naše vlade dok čekam i ne treseeee se noga…Ne znam sta me radi, izolacija, down sindrom, život? Jedno znam… Gordana kralju! 💪 Kakvi ste vi sa strpljenjem ovih dana? #downsyndrom #daunovsindrom #t21 #vukivanisevic #mamavukova #mypeterpan #downsydromemom #mamadecakasahromozomomviska

A post shared by Gordana Vukićević (@vukova_zvoncica) on

Знам дека поинаку не можам, не можам да се будам не знаејќи дали ги отворил очите, не можам да јадам, а да не знам дали јадел, не можам да го оставам детето што го создадов, а кое го живее животот исто како и јас. Јас тоа не го можам и не го сакам. Сакам да живеам достоинствен живот со него, полн со среќа и радост. Само тоа го сакам.

Да, јас сум Гордана и имам син Вук со 47 хромозоми и да, имам потешка задача од вас, но и јас имам свое гориво, а тоа е моето дете, имам јас гориво за пат околу светот!
Немојте само да ни го отежнувате патот, немојте да не гледате со страв, со сомнежи… Прифатете не вакви, вашите деца научете ги да нè прифатат вакви со 93 хромозоми заедно, вакви насмеани и полни со енергија. Бидејќи, ветувам, можеме да ви дадеме само вишок среќа и радост, тоа ви го ветувам!

Автор: Гордана Вукичевиќ

Извор912

X