Мислам дека не можев да предвидам колку е тешко да се глуми пријатна мајка и сопруга. Знаете, зборувам за начинот на кој се преправаме дека сè е во ред, а во реалноста всушност не е.

Мајчинството е постојана работа. Уште откако ја презедов новата улога на сопруга и мајка пред пет години, тоа го научив на потешкиот начин. Секако, постојат луѓе што знаат за дисбалансот на трудот што постои во повеќето семејства. Јас не бев една од нив.

Транзицијата од безгрижен студент во недоволно поддржана сопруга и мајка предизвика дел од мене да умре. Се изгубив себеси.

Во годините што следуваа по оваа загуба научив да ѝ дадам приоритет на пријатноста над среќата. Не се жалам колку што се жалев и сега ја прифаќам ситуацијата без да се обидам да ја променам, кога станува збор за домот. Моите сакани веројатно ги сметаат овие промени за позитивни. Но, длабоко во себе, знам дека сум само еден член од најновата генерација жени што се индоктринирани во културата на жртвување.

Но, пред неколку недели донесов одлука дека е готово. Завршив со глумењето пријатна мајка. Повеќе не се преправам. Завршив со потиснување на радостите на животот за моето семејство.

Ќе научам да се ставам себеси на прво место – и повеќе не ми е грижа што мислат другите за тоа.

Тешко е да се каже точниот момент кога сфатив дека не сум повеќе толку заинтересирана за сопствените потреби и желби колку што треба. Ова е веројатно така затоа што промената се случи постепено наместо одеднаш.

Секако дека не очекувам мојот живот со две деца и партнер да изгледа исто како пред десет или шест години. Сепак, верувам дека треба да се развиваме и да се приспособиме на новите животни одговорности, а не да се претвориме во нова личност. Старата јас не беше совршена. Но, беше автентична и ја знаеше важноста за приоретизирање на сопствените потреби над потребите на друг човек.

Имам намера да создадам хибрид помеѓу овие две верзии од себеси – јас пред да станам мајка и јас како мајка. Личност која ќе знае да се сака и негува себеси без да ги запостави другите.

Ништо од ова не ми е лесно. Ова е огромен предизвик кога сите во вашиот живот биле претерано жртвувани или целосно запоставени. Постојат малку лични примери или славни личности чии животи се доволно слични како мојот за да го копирам нивниот метод на приоретизирање. Сепак, знам дека на долг рок целото мое семејство ќе има корист од мојата одлука да инвестирам во себеси.

Имајќи го тоа предвид, го почнувам планот „Јас на прво место“, фокусирајќи се на моето здравје, друштвениот живот и времето на три клучни начини:

1. Повеќе јадење

Поминав толку многу време трчајќи по децата, што често заборавав да јадам. Денес беше одличен пример за тоа. До моментот кога имав шанса да јадам дојде 13 часот. Не само што е нездраво, туку и ми е отежнато производството на млеко што ми е потребно како доилка. Секако, ова има негативни последици за моето бебе.

Исто така, тоа значи дека мојот мозок не може да функционира како што треба, а трпението ми е кратко, што ме остава ментално недостапна за работата и домашните обврски. Физичката и духовна јас бараат храна за да напредуваат. И кога ќе се разбудам рано и ќе се погрижам да јадам, денот ми поминува многу полесно.

2. Повеќе танцување

Пред да ги превртите очите, дозволете да ви кажам нешто. Ретко сум толку среќна како кога танцувам. Музиката буквално ме транспортира на друго место.

Обожавам да танцувам и тоа е многу подлабоко од обично движење на ритамот. Мојата посветеност кон танцувањето е одраз на мојата одлука да се ставам во повеќе ситуации во кои ќе чувствувам радост. Да се биде опкружен со луѓе со слични интереси кои ме поддржуваат во потрагата по радост е трансформативен процес за мене.

Повеќе танцување значи повеќе излегување со девојките, патувања и прослави. Вклучува посветеност на работите што ми носат радост. Со нетрпение очекувам да видам како тоа ќе се одрази врз другите области од мојот живот.

3. Правење повеќе работи сама

Од една страна, одењето сама во ресторан или на кино е пристап до тишина. Тоа е можност да ги потрошам моите тешко заработени пари на себеси наместо да потрошам 5-10 долари на оброк за моето дете кое ќе го истури на седиштето во автомобилот.

Но, придобивката не е само заштеда на парите, туку и можност да се слушнам себеси како размислувам. Излегувањето сама ми дава шанса да ја наполнам мојата креативна енергија и да се преиспитам без притисоци од семејството. Тоа е шанса за процена и саморефлексија, што е неопходно за да дознаете дали вашите постапки се усогласени со вашите соништа. Решена сум да не дозволам мајчинството да биде крај на моите цели. Клучен дел од тоа е да не се изгубам.

Постојат луѓе што веруваат дека мајките треба да живеат за своите деца. Тука сум да кажам дека немам интерес за таков живот. Знам дека овие мали промени може да доведат до голем напредок. Ако имам среќа, може дури и да инспирирам други жени од мојата група пријателки да се стават себеси на прво место.

Автор: Ејми Сворд912

X