Зошто инфекциите на дишните патишта, претежно на горниот респираторен тракт, се најчести кај децата и која е најчеста причина за посета на лекар, раскажува проф. д-р Зорица Живковиќ, педијатар-пулмолог од Србија.

Кашлицата е главниот симптом на респираторните заболувања. Предизвикувачките агенси се претежно многубројни вируси. Сериските инфекции што се јавуваат во зимските месеци се особено чести кај децата кои посетуваат колективи, а во овие ситуации лекувањето и заздравувањето стануваат комплицирани и тешко остварливи.

– Кашлицата е одбранбен, заштитен рефлексен механизам кој обезбедува чистење и проодност на дишните патишта, помага во исфрлање на секретот или туѓи тела, надразнувачи и штетни честички од дишните патишта. Сама по себе, кашлицата не е болест, но доколку се појавува често, трае долго, пречи на активностите и спиењето, треба соодветно да се процени и колку што е можно да се третира според причината – вели д-р Живковиќ и додава дека кај децата кашлицата е убедливо најчестиот симптом и знак на одговорот на респираторната слузница на различни агенси.

Како што објаснува таа, многу типично е една епизода на продолжена кашлица да вклучува и суви и продуктивни фази на кашлица, кои се наизменични и се надградуваат една на друга, создавајќи маѓепсан круг.

– Неспецифичната кашлица, како изолиран симптом кај дете кое инаку е во добра општа состојба и состојба, не бара медицинска терапија, особено не антибиотици, но има оправдување за употреба на лекови за ублажување на симптомите, како што се хербални препарати. Иако најчесто се безопасни, треба да се испитаат и третираат долготрајните поплаки во форма на кашлање и секрет при кашлање кои ги попречуваат секојдневните активности и го нарушуваат сонот – објаснува педијатарот.

– Покрај тешкотиите што ги чувствува детето, како што се неможноста да дише низ нос, отежнато дишење и голтање, испуштање секрет и ноќни напади на кашлање со повраќање, уште поинтензивни се родителските фрустрации. Загриженоста е често голема, па сите разумни објаснувања што можеме да им ги дадеме понекогаш не се доволни. Затоа понекогаш бараат детални прегледи и агресивен третман, иако се работи за акутна фаза, а детето претходно било сосема здраво – вели д-р Живковиќ.

Зимскиот период е сезона на акутни вирусни инфекции, се разболуваат деца од сите возрасти, степенот на сериозноста на болеста е различен во однос на возраста и претходната состојба, но секако е период на најголемо оптоварување на здравствените услуги поради кашлицата во сите можни форми.

Д-р Зорица Живковиќ објаснува дека сувата кашлица, која потоа се претвора во влажна и со секрет, како што најчесто ја опишуваат родителите, а потоа следува и трета рунда, повторно сува кашлица – во никој случај не е лесно да се решава со совет, смирување или игнорирање. Со други зборови, мора да бидеме подготвени да понудиме опција која ќе ги исполни сите критериуми, а да му се помогне на болното дете, кое секако најмногу се мачи, иако родителите изјавуваат дека не спијат навечер, па со сигурност се знае дека и за нив е исклучително тешко.

– Најефективно ќе пристапиме доколку советуваме употреба на природни препарати, што е практика и во другите земји, кои покрај добро воспоставените здравствени и социјални услуги, можат да се пофалат и со тврдења засновани на докази за прифатливоста на билните лекови – објаснува докторката.

Еден од првите производи на природата кој бил достапен за човечка исхрана бил медот. Медот содржи органски киселини, аминокиселини, полен, есенцијални масла, флавоноиди, витамини и минерали и други вредни состојки. Од витамини, медот содржи Б1, Б2, Б5, Б6, Ц, Д, Е, К, а од минералите – натриум, калиум, калциум, фосфор, магнезиум, железо, цинк, јод, бакар, хром и селен. Најпознатото лековито својство на медот е ублажување на симптомите на грип и настинка, како и други болести на респираторниот тракт, како бронхитис, воспаление на грлото и синусите.

-Поволното дејство на медот може да се засили со додавање лековити билки, а ваквите комбинации се ефикасни во лекувањето на кашлицата кај децата, во најраните фази, кога сè уште не може со сигурност да се утврди која компонента на кашлицата ќе преовладува. Можноста да не се воведат антибиотици и сепак да се започне со лекување на детето, дури и во фаза на покачена температура и акутни тегоби, како и во случај на продолжена и мешана кашлица, е одличен начин да му се врати мирниот сон на детето – вели д-р Живковиќ.

Таа наведува дека хербалната терапија може да се користи во превенцијата, а како дополнителна терапија кај почетните или развиените форми на кашлица кај децата и возрасните. Објавени се резултати од контролирани студии, кои покажале дека препаратите од растителна основа имаат потенцијал во спречување кашлица, настинка, грип, но и кај развиени облици на болести придружени со кашлица. „Со сигурност знаеме дека поголемиот дел од инфекциите се од вирусна етиологија и затоа не бараат употреба на антибиотици, а улогата на лекарите е правилно да ја проценат потребата од антибиотици, а доколку ги нема, да советуваат препарати кои имаат олеснувачко дејство“, вели д-р Живковиќ.

Извор912

X