Моите деца запаѓаат во неволја. Се извинуваме, простуваме и заедно решаваме како да постапиме следниот пат. А потоа, продолжуваме понатаму. Направив свесен избор да не ги елаборирам нивните испади. Еве зошто.

Нашите деца имаат толку многу надредени. Додајте го тоа на дете кое е неверојатно желно да им угоди на другите, па дури и јас сум исцрпена од размислувањето за небројните врсници, наставници, тренери, родители, баби и дедовци итн. Мојата најстара ќерка е тоа дете – угодувач со големо У. Би сакала да можам да ја „премотам“ до фазата во која сум јас сега – време кога ми е важно мислењето на само неколку луѓе. Моја и работа на сопругот е да ѝ помогнеме да дојде дотаму, но реално, желбата да се импресионира многу е поверојатно да се зголеми отколку да се намали. Кога имаше 7 години почнав да забележувам образец на однесување кога ќе дојдеше времето за спиење, како грижа, страв да не се исполнат очекувањата. Одеднаш користеше зборови како „исплашена“, „возбудена“ и изгледаше како целиот товар на светот да е на нејзиниот грб. Моето срце потона во слично чувство.

Прво, бев лута што има толкава интензивна потреба да им угодува на другите од толку мала возраст. Но, потоа, и јас бев таква, особено со родителите. Се сеќавам како заспивав ноќите откако ќе ги разочарав или откако ќе разменевме лоши зборови, прашувајќи се дали се горди што сум нивно дете. Таа безусловна љубов, која никогаш не била под знак прашалник, едноставно не била доволна. И јас барав одобрување. Овие сеќавања ме инспирираа да воведам навика која се надевам дека ќе ја ослободи ќерка ми и таа навистина ќе успее да се одмори.

Секоја ноќ ѝ кажувам: Горда сум што сум твоја мајка.

Зад тие зборови има тивка мантра. Варира, но генерално ги вклучува овие клучни моменти: Денот е завршен. Мааните се очекувани. Грешките нè учат. Резултатот е поставен. Деталите не се важни. Простено ти е. Сакана си. Моја си. И секоја ноќ, и покрај предизвиците, легнувам на перница со неопислива благодарност што и јас сум твоја. Им ги кажувам овие зборови на сите мои деца – на сите тројца, но моето најстаро дете ме поттикна да сфатам дека тие зборови се неопходни.

Ако сум искрена, 17 години кариера, 12 брак и 9 родителство, сепак не се доволни бидејќи уште има некои работи што ми ја носат таа возбуда и анксиозност како реакциите на родителите за моите одлуки. Не мислам дека некој некогаш може целосно да го надмине тоа. Како тинејџер, често ја слушав баба ми како ја критикува мајка ми и замислував колку ја повредува тоа. Сакам моите деца помалку да се грижат за тоа што мислат другите, но ние зборуваме многу за тоа во нашиот дом. Мојата надеж е дека нашата рутина пред спиење ќе ги потсети, без разлика какви одлуки ќе правам или колку грубо ќе реагирам кога лошо ќе се справат со некоја ситуација со пријател, нема да почитуваат возрасен, па дури и изгубат некое парче облека, дека ја имаат мојата безусловна љубов и одобрување. Можеби, само можеби, тоа ќе направи помалку да се насочуваат кон барање одобрување и од другите и да се грижат какво е мислењето на другите лица.

Една ноќ, пред околу една година, откако започнав да ги користам тие зборови, мојата ќерка ми рече: „Еј мамо! И јас сум горда што сум ти ќерка!“ „Ти благодарам, душо!“, беше сè што можев да изговорам пред да го слушне моето плачење со солзи радосници. Сега, во деновите кога имам чувство дека не успевам во родителството, тој спомен ме уверува дека сум на добар пат.

Автор: Меган Петерсон

Извор912

X