Кога ќе ви кажат дека сте станале тетка, почнувате да замислувате иднина во која ќе поминувате многу време играјќи со децата на вашата сестра или брат.

И тогаш, за да бидете најдобрата тетка на светот, вие се фрустрирате од обврските, оддалеченоста, лошите односи со братот и сестрата, или едноставно од сопствениот живот. Четири години подоцна, ги гледате внучињата еднаш годишно на родендени, повремено се слушате по телефон, имаат блиска врска со тетката која се грижи за нив, додека вас едвај ве познаваат.

Почнува да ве мачи прашањето: Дали сум лоша тетка?

Идеализираните очекувања од односите со внуците и внуците, а потоа вината што ја чувствувате кога очекувањата не се исполнети, се вообичаени и нормални, велат психолозите.

Секој е зафатен со својата работа и други обврски и колку и да сака да биде присутен во животот на внуците и да има идеален однос со нив, тоа често е невозможно од објективни и оправдани причини. Но, ако мислите дека со малку дополнителен напор би можеле да воспоставите врска што би ја сметале за доволно добра, треба да знаете дека никогаш не е доцна да се обидете.

Некои мислат дека кога ќе станат тетка, работите ќе се случат сами од себе и дека врската со детето на сестрата или братот ќе се развие природно и спонтано. Но, тоа не функционира на тој начин. За секоја врска, потребно е да се вложат време и напор, но и малку знаење.

Еве што велат експертите, како да станете подобра тетка:

Почнете со искрен разговор со вашиот брат/сестра – Ако сте станале тетка, а немате деца, тогаш сѐ може да ви биде ново и непознато. Може да започнете искрен разговор со вашиот брат или сестра за тоа што очекува од вас и дали ѝ е потребна вашата помош за бебето. Можеби понекогаш можете да ѝ понудите да ги чуватe децата или да ѝ помогнете во домашните работи, кои дури и не мора да имаат директна врска со бебето. Важно е да бидете присутни и да знае дека сакате да бидете вклучени.

Воведете редовен ритуал – Планирајте една вечер неделно за читање приказни (во живо или онлајн ако живеете далеку) или заеднички одмор еднаш годишно. Ова ќе ви помогне да ги зајакнете семејните врски и да бидете присутни во нивните животи. Кога ќе порасне вашата внука или внук, можете да ја проширите заедничката активност. Дури и ако сте физички разделени, постојат многу начини да ја продлабочите вашата врска. Може да се допишувате, да ја гледате заедно нивната омилена серија или да учествувате во разни онлајн активности.

Не дозволувајте минатото да ве спречи во развивање на односот – Ако сте имале лош однос со братот или сестрата, лесно може да се случи чувството на гнев или вина да ве спречи да изградите врска со внуците. Не дозволувајте да се случи тоа. Еден ден бебињата ќе станат тинејџери и возрасни, и вие ќе имате поинаков однос со нив од оној што го имате со вашиот брат или сестра. Улогата на тетка е важна во животот на секоја личност.

Вашиот интерес за внучиња да биде искрен – Децата препознаваат кога вашиот интерес е принуден или кога ќе ги прашате нешто само онака. Како што растат децата, така повеќе ценат кога некој е вистински заинтересиран за нив и им посветува внимание.

Автор: Џулија Калдерон

Извор912

X