На голем дел од храната што ја консумираат децата на дневна основа ѝ недостигаат хранливи материи, па јадат храна кој е полна со шеќер и е многу преработена. Ова е особено загрижувачко денес, кога голем број од децата од основното образование се со прекумерна тежина и дебели. Децата ги пропуштаат основните хранливи материи потребни за правилен раст и функционирање со редовно консумирање на храната наведена подолу.

Житарици за појадок

Некои житарици што ги консумираат децата имаат шеќер колку и колачите. Дури и житариците означени како „целозрнести“ можат да бидат полни со шеќер и празни калории, со само мала количина на додадени влакна.

Проверете ја листата со состојки и проверете дали шеќерот или кое било друго име за шеќер, како што е сирупот од пченка со висока фруктоза, не е во првите три состојки. Наместо тоа, изберете житарици со три или повеќе грама протеини и влакна по порција.

Виршли

Високо преработеното месо, како што се виршлите, содржат нитрити, кои се поврзани со зголемен ризик од рак. Зголемената потрошувачка на црвено и преработено месо е поврзана и со зголемен ризик од коронарна срцева болест, мозочен удар и дијабетес. Исто така, таквата храна е богата со натриум и заситени масти и често се служи со дополнителни зачини со висока содржина на натриум и бели печива направени од збогатено брашно, на кои им недостигаат влакна и хранливи материи.

Медалјони од пилешко

Медалјоните од пилешко се вообичаени за децата и се достапни на детските менија во повеќето ресторани. Сепак, тие се пржат на масло. Можете да направите поздрави верзии на пилешки медалјони дома, така што ќе ги премачкате пилешките гради со јајца и презла од цели зрна или мелени зрна и ќе ги печете во рерна додека не станат крцкави.

Сокови

Една од најлошите работи за децата всушност не е храната, туку пиењето. Соковите и спортските пијалаци содржат големи количини шеќер и празни калории. Некои сокови со вкус на овошје содржат уште повеќе шеќер од газираните пијалаци. За деца постари од две години, одлучете се за млеко со малку маснотии или обична вода, а само повремено понудете 100% овошен сок.

Цврсти бонбони и лижавчиња

Тврдите бонбони и лижавчиња се всушност само шеќер, вештачки бои и вкусови. Тие се штетни за забите бидејќи долго остануваат во устата и можат да предизвикаат кариес. Тие се особено лоши за децата со забни протези.

Леб и колачи

Во Европската Унија најмногу леб и други пекарски производи јадат Хрватите, дури 62 килограми по човек годишно. Едноставните јаглехидрати предизвикуваат ненадеен скок на шеќерот во крвта, а потоа го намалуваат исто толку брзо. Поради овие флуктуации, човекот чувствува губење на силата, а наскоро повторно се појавува глад. Тоа не е најдобра опција за возрасните, а камоли за децата. Брза и здрава алтернатива е тост од целозрнести житарици со намаз од овошје.

Извор



912

X