Мојата мајка е лиценциран физикален терапевт, а додека растев, таа секогаш беше околу мене. Кога со сестра ми бевме помлади, таа беше дома цело време, а како што растевме, почна да работи на начин кој ѝ даваше флексибилност, избирајќи да работи од дома наместо во канцеларија. Кога пристигна мојот брат, 9 и пол години откако се родив јас, таа продолжи да работи или со половина работно време или со индивидуални клиенти. Гледајќи ја мајка ми која правеше одличен распоред на обврските и никогаш не пропушти ниту еден пијано, или балет-рецитал, училишна екскурзија, вечера или време за одење во кревет, ми покажа дека и јас можам да работам и да бидам мајка.

Кога открив дека сум бремена, сфатив дека сакам да направам пауза од мојата кариера во телевизија и да останам дома. Па така и сторив. 18 месеци откако дојде мојата постара ќерка, пристигна уште едно девојче во моето семејство, што значи дека мојата рутина како мајка која седи дома продолжи. Кога моите девојчиња беа постари и одеа во градинка, чувствував дека е време да ѝ се вратам на работата. Ја сакав мојата кариера како ТВ-продуцент на вести, па си реков дека ќе продолжам таму каде што застанав. Или дека ќе најдам работа користејќи ги моите вештини на нов начин. Но, како што започнував, сфатив дека е потребно да се воспостави баланс помеѓу работата и домашните обврски и дека преминот од невработена во вработена мајка секогаш е тежок. Но, ова се неколку од работите што си ги кажував како стравови во целиот тој процес, но тоа се лаги.

Враќањето на работа ќе се случува брзо

Со солидна биографија, години искуство, мастер-степен и многу конекции во новинарската и областа од јавни односи, сметав дека враќањето на работа брзо ќе се одвива. Но, не беше така бидејќи имав голема празнина во биографијата. Иако имав добра причина за тоа, сепак, имав чувство дека треба одново да се докажувам. Па така, нудев волонтерска работа за клиенти за да го „набилдам“ моето портфолио уште еднаш.

Дека ќе биде за она што го знам, а не кого знам

Кога преминувате од седење дома во одење на работа, всушност помалку се работи за она што го знаете, а повеќе за оние што ги познавате. Се чувствував како повторно да влегувам на пазарот на трудот. Поминував часови во запознавање со луѓе и на „Линкдин“, создавајќи односи со уредници, споделувајќи ги моите цели во кариерата.

Дека моите деца ќе се чувствуваат запоставени

Додека седев дома, мојата одговорност беше да се грижам за децата. Поминував денови обидувајќи се да ги разбудам децата, да им дадам појадок итн. Бев таму за сè – но откако повторно почнав да работам, имаше утра кога пропуштав појадок и носење на училиште бидејќи морав да заминам порано за да завршам некои обврски. Но, на моите деца не им беше грижа.

Дека балансот работа – живот е остварлив

Мислев дека ќе креирам совршен баланс меѓу работата и животот кога ќе се вратам на работа. Наоѓав и дополнителни фриленс можности за да остварам флексибилни работни часови, со цел да учествувам во активностите на децата. Сепак, да се има тој баланс е речиси невозможно – или имам премногу работа и сум премногу вознемирена кога треба сè да направам или немам доволно обврски и ми е досадно кога децата се окупирани со свои активности. Наоѓам начини да ја интегрирам работата во животот и животот во работата, но наоѓањето баланс е тешко.

Дека враќањето на работа ќе биде вредно финансиски

Една од главните причини поради кои сакав да се вратам на работа беше тоа што ќе заработам повеќе пари за да придонесам за семејството. Сепак, брзо сфатив дека сумата што ја заработувам не е доволна освен за грижата за децата. Но, среќна сум што работам со флексибилност и имам систем за поддршка од семејството и пријателите што ми помагаат, но го нема секој тој луксуз. Ако ме прашувате, грижата за деца е премногу скапа, па компаниите треба да им нудат на мајките флексибилност за да не бидат принудени да ги трошат платите само за грижа за децата.

Дека ќе морам да кажам „да“ на секоја опција на која ќе наидам

Како резултат на мојата самосвесност, мислев дека ќе морам да кажам „да“ на секоја можност што ќе ми се најде на патот. Бидејќи бев невработена мајка речиси 5 години, сметав дека сум малку „излезена од колосек“, но се потценив. Сфатив дека ако не кажам „не“ на некои работи, си ги поткопувам вештините и не верувам во себе, а кој ќе го стори тоа наместо мене. Сега работам на тоа да кажувам почесто „не“ на проекти кои не се доволно платени или кои сметам дека се спротивни од она во што верувам.

Автор: Ализа Фридлендер

Извор912

X