Приближно 1,4 милион деца низ светот во моментов живеат под делумен и целосен карантин поради пандемијата на коронавирусот. Во Велика Британија и многу други земји поминаа повеќе од 6 недели откако децата можеа да си играат едни со други, без оддалеченост помеѓу себе.

Податоците собрани од сегашни истражувања покажуваат дека 63 отсто од родителите во Велика Британија веќе согледуваат дека нивните деца (на возраст од 5 до 11 години) се осамени. Се проценува дека процентот е зголемен за 40 до 50 отсто во споредба со нормалните нивоа. Карантинот го зголемува ризикот од нарушување на менталното здравје кај децата.

Кога карантинот ќе заврши, децата треба да имаат дозвола да играат со своите пријатели колку што е можно побрзо. Во меѓувреме, технологијата обезбедува некои начини преку кои децата се поврзуваат со своите врсници.

Еднакви односи

За социјална и емоционална благосостојба, децата треба да ја имаат можноста за секаков тип игра, вклучително и игра со други деца. Оваа игра помеѓу врсниците е круцијална за децата на сите возрасти. Односите помеѓу врсниците се уникатни бидејќи се волонтерски, еднакви и бараат преговарање и компромис. Играта со врсниците им дозволува на децата да учат да ги регулираат емоциите, да развијат социјални вештини и да формираат чувство за идентитет. Без можноста за блиска игра со своите пријатели, децата се чувствуваат осамени и социјално изолирани.

Децата на кои социјалните ситуации, училиштето и одвојувањето од родителите им се тешки, можеби се справуваат релативно подобро со рестриктивните мерки бидејќи не мора да се соочуваат со ситуации кои им се предизвикувачки. Сепак, изложувањето на застрашувачки ситуации е критична компонента во надминувањето на анксиозноста и стравот. Овој продолжен период без никаква изложеност може да доведе до зголемен страв кај децата и да ја отежне транзицијата од карантин до ослободување на мерките.

Емоционална благосостојба

Овие предизвици за менталното здравје кај децата се поддржани од студијата „Ко-спејс“, која е фокусирана на тоа како се справуваат семејствата со ситуацијата. Повеќе од половина од родителите се загрижени за емоционалната состојба на своето дете, а повеќе од 40 отсто имаат чувство дека можат да имаат придобивка доколку добијат поддршка во однос на менаџирањето со емоциите на децата. Овие стапки биле уште повисоки за родителите на деца со специјалните едукативни потреби.

Олабавувањето на мерките треба да се извршува на начин кој ќе им дозволува на децата да играат со своите врсници колку што е можно побрзо. Во отворено писмо се обративме до училиштата да се фокусираат кон охрабрување на играта и да им дадат поддршка на децата во овој период. Очекувано е дека родителите и децата ќе имаат анксиозност во однос на тоа колку е безбедно децата да си играат меѓусебно. Препорачавме да се добиваат јасни информации и насоки во однос на ризиците за физичкото здравје на сите.

Во меѓувреме, родителите може да им помогнат на децата да ги одржуваат контактите со врсниците преку технологијата. Уште подобро би било ако се направи комбинација и од престој на отворено, за децата да бидат физички активни.

Време поминато пред екраните

Родителите често се грижат за ова, но нема докази дека времето поминато пред екраните во овој период е штетно. Важно е, сепак, да се одреди што ќе гледаат децата на екраните. Ако се поврзуваат и играат со пријателите, од тоа може да има само придобивки, а не ризици.

Постарите деца може да организираат и видеоповици со пријателите, а може и да играат игри онлајн. Одржувајте одредена структура на нивните групи и помогнете им да го одржат чувството за сопствениот идентитет како дел од таква група. Социјалните медиуми имаат моќ да ги поврзуваат луѓето, со цел одржување на пријателствата.

Помладите деца што ја користат технологијата може да се соочат со предизвици во однос на поврзувањето со пријателите. Може да чувствуваат одреден притисок поради онлајн-наставата и работата на родителите, но тоа е добро време за да се одредат приоритети. Играта треба да биде еден од нив. Во моментов, технологијата е основна за децата и младите генерации. Но, исто така, важно е тие повторно да стапат во интеракција, кога тоа ќе биде безбедно и можно, со цел да се поддржи нивниот ментален и физички развој.

Автори: Хелен Дод, Кетрин Лестер, Сем Кетврајт Хатон

Извор912

X