Укор и дисциплина – овие зборови звучат толку безопасно, што всушност нема сомнеж дека треба да ги применуваме кога ќе биде потребно. Меѓутоа, тоа дисциплинирање најчесто звучи како – карање и закани упатени кон децата. Но, сите знаеме едно во теорија, а во практика правиме нешто сосема друго. Па, не е баш лесно да се најде вистинскиот начин да се реагира кога дете лежи на под во трговски центар и вреска затоа што не добило сок… Сѐ е јасно.

Реакцијата на ваква ситуација често зависи од расположението на родителите, од интензитетот на бесот, околностите, заморот, брзањето… Некогаш реагираме премногу бурно, па подоцна се каеме, а понекогаш ни се чини дека сме направиле сѐ само за што потивко и смирено да се заврши ситуацијата.

Дали воопшто треба да го укориме детето во јавност и како тоа да го направиме на ефективен, но не претерано агресивен начин? Можеби некои од овие совети подолу ќе ви помогнат.

За почеток, одговорот на прашањето дали воопшто треба да го дисциплинирате детето во јавност е – да. Но, на вистински начин. Дисциплинирањето на јавно место, се разбира, не значи викање, карање, понижување или засрамување на детето. Да се ​​разбереме – не треба да биде така ниту во јавност ниту во приватноста на домот! Дисциплината вклучува едукација и учење, што започнува долго пред детето да излезе во јавност. Станува збор за тоа да ги натерате децата да ги следат правилата кои се познати и договорени однапред.

Клучни точки за дисциплинирање на вашето дете во јавност

Еве неколку совети за позитивна интервенција кога вашето дете лошо се однесува јавно:

Обидете се да се спуштите на нивото на детето

Ако е мало дете во прашање, еден начин да му го привлечете вниманието е да се спуштите на неговото ниво. Тоа е како да се обидувате да создадете ситуација „еден на еден“ наместо да изгледате како „супериорниот“ лик кој дава наредби. Наведнете се, погледнете го детето в очи и објаснете му дека тоа што го прави е непримерно и кажете му зошто не треба да се прави тоа.

Запомнете ги правилата

Кога однапред ќе поставите ограничувања, можете да му укажете на вашето дете за што сте се договориле и кои се последиците од непочитувањето. Не очекувајте детето да знае дека прави нешто погрешно, без вие претходно да му објасните.

Зборувајте мирно, но цврсто

Викањето не е неопходно за да стекнете почит. Топлата врска и многу љубов создаваат многу подобар контекст за учење.

Прашајте што му треба на детето и имајте сочувство

Кога му помагате на детето да препознае што не е во ред, му го давате клучот за она што му треба. Откако ќе дознаете, покажете дека разбирате и предложете алтернативен план. На пример, ако вашето дете сака газиран пијалак, но вие не му дозволувате, можете да кажете: „Разбирам дека сакаш сок, но запомни дека обично не пиеме газиран пијалак во текот на неделата. Ајде запиши ја таа желба на парче хартија за да можеме да ја исполниме за викендот?“

Работи што треба да ги избегнувате во јавност

Споредување со другите деца

На пример, ако сте на детски роденден и вашето дете се однесува лошо, избегнувајте да го доведете во ситуација каде што ќе се чувствува инфериорно во однос на другите деца .Многу често тоа го правиме со кажување работи од типот: „Види колку добро се однесува тој и тој! Но, ти си непослушен“. Овие коментари не само што се неконструктивни, бидејќи не водат до посакуваното однесување, туку можат да го повредат детето. Ставете се на негова позиција: на состанок, вашиот шеф ви вели: „Како го направи ова?! Погледни колку добро го направи колегата тоа!“ Не баш добро чувство, нели? Не правете му го тоа на вашето дете.

Викање или насилство

Ако сакате да престанете со несоодветното однесување, насилството никогаш не е начин. Злоупотребата и насилството не воспитуваат, туку ги подготвуваат децата да се бранат. Згора на тоа, тие создаваат огорчување. Во таа состојба, детето не е во позиција да се „контролира“. Згора на тоа, гневот на детето само дополнително ќе ескалира.

Исмејување или задевање на детето

Задевањето е многу навредливо и на некој начин значи злоупотреба на моќта, а во овој случај тоа го прави родителот. Што се однесува до употребата на сарказам, децата многу често не го разбираат до одредена возраст и затоа не е делотворен.

Кажете „да“ на она на што секогаш велите „не“

За да се реши конфликтот што е можно поскоро, лесно е да се препуштите на искушението и да го оставите детето да прави што сака. На пример, користење мобилен телефон за време на оброк. Ова испраќа збунувачка порака што ќе биде тешко да се поправи. Меѓутоа, ако одите на ручек со пријателите, а детето е со вас, логично е дека ќе му биде досадно. Затоа, најдобро е да понесете играчка која ќе го забавува.

Автор: Наташа Крстичевиќ

Извор912

X