Не е тајна дека се борам со неплодност. Пишувам блог за тоа, зборувам за тоа, ставам лајк на секоја статија на „Фејсбук“ и се приклучувам на секој форум поврзан со тоа. Не ги споделувам проблемите со неплодноста со светот затоа што сакам сожалување, туку ја споделувам мојата борба затоа што мразам да се чувствувам толку осамена.

Кога пишувам за тоа, секогаш има личности кои имале искуство со неплодност или познаваат некој што се бори со неплодност и тие ми подаваат рака и прават да се чувствувам помалку осамена. Се надевам дека ќе направам да се чувствуваат помалку осамени.

Никој не сака да се чувствува осамен, нели?

Но, споделувањето на моите борби јавно секогаш кани мислења на жени (и неколку мажи) кои се чини дека го имаат совршеното решение за мојот проблем: ПОСВОЈУВАЊЕ.

Како прво, дозволете ми јасно да го кажам моето мислење за посвојувањето. Верувам дека посвојувањето е убав и несебичен чин. Бог нека ги благослови оние семејства што ги спасуваат несаканите. Бог нека ги благослови оние што им даваат среќа и љубов и светлина на невините деца.

Нема што да кажам негативно за посвојувањето. Кој би кажал? Сепак, овој прекрасен и несебичен чин не е за секого. Во овој момент од животот не сакам да посвојам дете. Дали тоа ме прави лоша личност? Според некои тролови што се кријат зад компјутерските екрани и сметаат дека имаат овластување да ми го планираат семејството, тоа ме прави лоша личност.

Мојот специјалист за плодност сè уште не може да каже зошто не можам да забременам. Здрава сум, сперматозоидите на мојот сопруг се „добри пливачи“ и сите мои ултразвуци, крвна слика и тестови покажуваат дека не постои медицинска причина зошто не можам да го носам бебето до терминот.

Иако имав спонтан абортус, во последните девет години родив и две здрави деца (што им дава право на некои луѓе да ми велат дека веќе имам деца, дека не треба да се обидувам да родам уште едно поради пренаселеноста…).

Не можам да ви кажам колку пати луѓето што ги прочитале моите статии за неплодноста ми велат:

„Не било судено за тебе. Зошто си толку себична? Не си помислила на посвојување?“ – ова се само некои од коментарите.

Се разбира, го помислив тоа. Можеби тоа ќе биде планот за мојот живот подоцна, но во овој момент нема медицинска причина зошто не можам да имам бебе. Кои се овие луѓе што се осудуваат да ми кажуваат дека не треба да продолжувам да се обидувам? Кои се овие луѓе што агресивно ми кажуваат дека сум себична затоа што не сакам да посвојам?

Да запреме за секунда. Дали може да ги запреме сите војни на мајките на интернет?

Доење или хранење со шише?
Заедничко спиење или спиење во креветче?
Вакцинирање или невакцинирање?
Да се обидува да забремени или да посвои?

Смачено ми е од осудување. Толку ми е смачено од жените што мислат дека нивниот начин е вистинскиот. Смачено ми е од луѓето кои не го знаат ни првиот збор од мојата приказна, а изјавуваат дека го знаат остатокот.

Имав спонтан абортус. Не успеав да останам бремена по две години обидување. Но, имам членови од непосредното семејство и блиски пријатели кои се бореа со поголеми проблеми со плодноста од мене, со повеќе спонтани абортуси, па продолжија да се обидуваат повторно и повторно, па денес се горди родители на деца.

Што ако тие веруваа дека не било судено да забременат? Што ако се откажеа? Што ако ги слушаа подлите зборови во коментарите? Можеби не е судено да имам друго дете.

Можеби посвојувањето е совршен план за мојот живот, но сè додека јас сметам дека треба да продолжам, ќе продолжам да работам вредно со мојот специјалист за плодност и со сопругот за да имам уште едно дете.

Да престанеме со засрамувањето, повредувањето и предлозите што излегуваат како невнимателни, груби и агресивни.

Она што е правилно за едно семејство, не е секогаш правилно за друго.

Автор: Сузана Б.Луиз
Извор912

X