Дури и откако дознавме дека мизерното расположение на мојот син на крајот на училишниот ден има официјално име, попладневните часови и понатаму беа навистина тешки. Моите очекувања постојано беа високи кога тој ќе истрчаше од автобусот, со насмевка, стиснувајќи ми ја раката. Но, кога ќе влезевме низ вратата, ставот на моето весело дете целосно се менуваше. Ништо не можеше да го направи среќен. Ужината беше солена кога требаше да биде слатка, водата немаше доволно мраз, а тој веќе ми кажа: на училиште беше ДОБРО.

Како што одминуваа деновите, моето трпение почна да се намалува уште повеќе. Очајно се трудев да бидам мирна и смирена мајка што му требаше нему, но секој ден ми беше како игра во која постојано губам и грешам – која е магичната формула што ќе му обезбеди мирно попладне на мојот син? Поголема ужина? Повеќе вода? Помалку прашања? Се чини дека не можевме никако да му угодиме.

Еден ден, чувствувајќи се огорчено, само седнав до него. Влеговме дома, го прегрнав, му дадов голема ужина и потоа настапи тишина. Седевме заедно на масата додека тој јадеше, ниту еден од нас не кажа ни збор. И тој беше мирен и задоволен. И јас. Кога заврши со јадењето, ми даде искрена насмевка и продолживме со денот. И тоа беше тоа.

Не прашав како си помина на физичко и дали нешто го насмеа на училиште. Не прашав дали пиеше чоколадно или обично млеко на одморот или дали некој отсуствувал. Иако сакав да ги знам одговорите на сите овие прашања, сфатив дека тие прашања се за мене, а не за него. Она што во тој момент му требаше беше моето присуство, а не мојот разговор.

Ми текна дека јас си ја замислував оваа слика за тоа како треба да изгледаат нашите попладневни часови – посебно време за разговор, споделување и поврзување. Се чувствував под притисок да побарам детали за неговиот ден за да се чувствува доволно сакан и да знае колку ми недостига. Се разбира, бев љубопитна за тоа што се случило на училиште, бидејќи одговорот на син ми не ми беше доволен. Но, штом успеав да се откажам од моите очекувања, можев да сфатам дека едноставно да бидам со него е она што му треба. Седењето заедно беше доволно. И понатаму се чувствуваше сакан и знаеше дека ми недостига. Тој го ценеше тоа време на поврзување. Едноставно изгледаше поинаку и звучеше потивко отколку што очекував.

Сега, тоа е нашата рутина – тоа е нашата магична формула. Тоа е она што нѐ одржува смирени и поврзани на наш уникатен начин. Повеќе не се плашам од попладневните часови. Знам дека му го давам на син ми тоа што му треба, а наместо тоа, уживам во тишината.

Извор912

X