– За моето дете врвот на посетата на логопедот беше вреќата со играчки. Пред неколку години, кога мојот син беше болен, логопедот доаѓаше кај нас дома, вадеше играчки од вреќата, а мојот син внимателно го следеше и вежбаше говор. Сакав мојот син брзо да напредува, па ги запишав имињата на играчките што во својата работа ги користеше логопедот. Отидов во продавница, но речиси секогаш излегував со празни раце. Се чини дека продавниците за играчки се најлошите места за купување играчки – пишува Џен Чои, мајка на две деца.

Таа наведува дека родителите и продавачите на играчки мора да сфатат дека играчката може да биде едукативна само доколку детето, откако ќе ја добие, има потреба да постави прашања и самото се обиде да одговори на тие прашања. Но, денешните играчки се машини кои ги поставуваат сите прашања.

Чои предупредува дека мора да се промени начинот на кој родителите играат со децата. За почеток, мора со нив да седнете на подот. Родителите премногу често ги користат играчките како бебиситерки. Додека децата седат на подот и си играат, родителите проверуваат е-пошта или ги мијат садовите. Тие очекуваат играчката да го привлече детето толку многу, што ќе биде хипнотизирано од неа. Но, експертите велат дека родителите треба да седат на подот и да си играат со детето. За родителите, квалитетни играчки се оние што децата не ги пуштаат од рацете. Но, секој што мисли така греши.

Родителите треба да седат на подот и да си играат со своите деца

Експертите велат дека родителите мора да си играат со своите деца. Ова е важно за нивната социјализација, конкурентност и иднина. Наместо да го насочуваат целото внимание на „машини за зборување“, децата треба да го практикуваат ова за да можат да го задржат своето внимание што е можно подолго. Оваа вештина директно ќе влијае врз нивната способност да учат на час, а подоцна и на вештината на зборување на состаноците, како и на аргументираното учество во дискусијата.

Добрата вест е дека има играчки што се одлични за квалитетно учење. Исто така, постојат голем број активности што родителите можат да ги прават со своите деца без играчки. Чои пишува дека и самата погрешила на почетокот. На пример, со нејзиниот син, додека сè уште му читала, никогаш не разговарала за содржината на прочитаното. И кога ќе му купела играчка, ќе ја ставела пред него и ќе си заминела, мислејќи дека тука завршила нејзината улога.

Ако нејзиниот син имал проблем со играчката, таа му велела дека дете на негова возраст треба да може само да го реши проблемот. Но, фактот дека во кутијата пишува дека играчката е наменета за дете на возраст од четири и повеќе години не значи дека дете на четири години и она од шест години може да го сторат истото со играчката.

Поттикнете го детето на игра со коцки без ознака и конструкција

Многу добри едукативни играчки за деца на возраст од три до шест години се дефинитивно коцките. Најдобри се оние без никакви ознаки и цртежи бидејќи обележувањата и цртежите само им го одвлекуваат вниманието на децата. Доволно предизвикувачки е детето само да ги реди коцките без да паднат. Експертите посочуваат дека децата треба да се охрабруваат да играат со коцки што е можно повеќе, бидејќи тие ги зајакнуваат нивните моторни вештини и мускулите на горниот дел од телото. Токму тие мускули се толку силни кај децата што ќе им помогнат подоцна да имаат подобар ракопис. Колку повеќе играат со коцки, толку полесно ќе биде подоцна да се разбере силата на гравитацијата и начинот на кој нешто е структурирано, додека останува интегрирано. Чои исто така тврди дека родителите најчесто прават грешки кога му го покажуваат на детето најтешкото нешто што можат да го сторат со играчката наместо да му дадат шанса само да дојде до тој заклучок. Тоа е голема грешка.

Родителите мора да го прават со децата тоа што логопедот го правел со нејзиниот син: тие треба да седат на подот со нив и да си играат! Треба да се опишат дејствата што ги прави детето, како и дејствата што ги извршува лицето што игра со него. Исто така, важно е да не му давате премногу играчки на детето.

Не правете ги активностите што треба да ги направи детето

Во играњето со деца треба да се биде трпелив и на децата никогаш не треба да им се суди. Родителот никогаш не треба да извршува активности наместо детето. Треба да му се дозволи да смисли некои решенија, без разлика колку време ќе му треба. Чои смета дека играчките со геометриски форми се многу вредни бидејќи тие му даваат на детето чувство на симетрија и пропорција, сето тоа преку игра. Многу добра геометриска играчка, на пример, е калеидоскоп, цевка со огледала што содржат ситни шарени предмети, камчиња, мониста, стаклени зрнца или шарени парчиња хартија.

Ако не сакате да згрешите и ако имате пари, тогаш секогаш тука се лего-коцките. Кога детето престанува да игра со играчка, родителите обично ја обвинуваат играчката. Во реалноста, никој не е виновен бидејќи детето не може да биде креативно и инспирирано да игра во секое време. И, кога децата, па дури и возрасните, не се инспирирани, тие сакаат да ја пополнат таа празнина со купување нешто ново.

Чои предлага кога ќе видиме дека децата повеќе не се интересираат за играчките, едноставно да почнеме ние, родителите, сами да играме. Децата спонтано ќе ни се придружат во играта, дури и пожелно е да се игнорираат и да не ги викаме во играта. Децата сами ќе дојдат, а инспирацијата ќе им се врати без никаква принуда.

Сè што треба да направите е да седите на подот и да почнете да играте. Секогаш функционира!

Извор912

X