Мајчинството за мене беше огромна промена во животот – но тоа не е ништо ново. Она што не го очекував беше дека мојот син ќе му го промени животот на мојот татко толку драстично, уште од секундата кога се роди. Тоа ни го промени животот на сите нас.

Татко ми отсекогаш имал посебен карактер. Се сеќавам, кога бев мала, тој секогаш беше центарот на вниманието на забавите. Ме носеше на подиумот за да ги покажеме нашите совршено координирани потези на татко-ќерка. Исто така, тој остануваше до доцна во ноќта слушајќи музика или гледајќи филмови.

Моите родители имаа многу пријатели кои постојано доаѓаа кај нас дома. И патувавме – патувавме толку многу како семејство, што мислам дека го видов цел свет уште пред да почне мојот живот како возрасна личност.

Но, тој остаре, а остарев и јас. Се преселив далеку, почнав нов живот, добив работа поради која постојано бев зафатена, стекнав нови пријатели и се заљубив. И така, авантурите со моите родители станаа поретки. Мојот татко стана побавен и ретко остануваше до доцна во ноќта. Животот во Њујорк ме натераа да бидам постудена, а староста го направи истото за него.

Моите родители се бореле со неплодност повеќе од една деценија, додека мајка ми не останала бремена со мене. Не можеше повторно да забремени, па затоа немав браќа или сестри. Тие отсекогаш сакале големо семејство, но животот имаше поинаков план за нив.

Поголемиот дел од моите години како возрасна личност ги поминав велејќи им на моите родители да не чекаат внуче од мене бидејќи кариерата ми беше поважна.

Но, забременив.

Денот кога им кажав на моите родители дека очекувам момче, веќе почувствував како ова бебе ќе го промени животот на татко ми. По сите овие години тој конечно ќе може да разгали некого повеќе отколку што ме галеше мене.

Но, беше уште подобро, бидејќи татко ми можеше да го научи својот внук на сите тие „машки работи“ што не можеше да ме научи мене.

На неговиот нероден внук веднаш му купи маица за фудбал што веројатно ќе му биде точна кога ќе наполни 14 години. Толку беше возбуден за иднината. Сега, гледајќи го со мојот син, тоа за мене е вистинска магија.

На почеток не беше лесно – заборави како да држи бебе и беше загрижен дека може да го повреди. Прашуваше колку долго новороденчето спие во текот на денот бидејќи сè што сакаше да прави беа смешни гримаси и да зјапа во ова малечко човече. Како што поминуваа деновите, така љубовта на татко ми кон мојот син растеше сè повеќе и повеќе. Кога мојот син почна да оди, мојот татко го следеше внимателно, внимавајќи да не му се случи нешто, бркајќи ги мачките и кучињата што сакаа да дојдат и да го мириснат и лижнат нивното ново другарче.

Сега, кога е малку поголем, тие многу се забавуваат заедно. Гледам дека татко ми ги прави истите работи што ги правеше со мене кога бев дете.

Секогаш кога ќе одиме некаде заедно како семејство, татко ми се осигурува секој да знае дека тој е омилениот дедо на син ми (да, единствен му е, но и понатаму омилен). Исто така, ги прашува луѓето дали син ми личи на него бидејќи е убеден дека се идентични близнаци, одделени многу, многу години.

Неодамна вечеравме и јас се обидував да разговарам со татко ми, но тој не слушаше бидејќи син ми си играше со него криенка зад салфетката.

– Здраво?! Може некој да ми обрне внимание мене, а не на син ми? – прашав фрустрирана.

Татко ми се насмеа гласно.

– Животот повеќе не се врти околу тебе, туку околу него – ми рече тој.

И тогаш ми текна. „Кул“ таткото што некогаш беше со мене, смешниот, интересниот татко на кој јас се сеќавав не си заминал, туку е заменет со смешен и уште пољубезен дедо. Не можев да побарам ништо подобро за мојот син.

Се надевам дека татко ми ќе има уште многу години да го брка внукот бидејќи на тој начин јас ќе можам уште малку да поуживам во неговата најдобра улога – како дедо.

Автор: Конз Прети912

X