Фразата „жените можат да имаат сè“ отсекогаш ми оставала горчлив вкус во устата. Секако, нашите можности за исполнување на себеси се протегаат надвор од домот. Но, меѓу разликите во платите, астрономските трошоци за децата, кредитите и постојаното зголемување на трошоците за живеење, заедно со намалувањето на платите, дали можеме да имаме сè?

Некои жени знаат дека нивниот повик е дома со нивните бебиња. Нивниот буџет е како олимписки спорт и тие наоѓаат начини за заштеда на пари. Многу жени се самохрани мајки и се единствени што носат пари дома. Секое домаќинство има различни потреби и апсолутно заслужуваме да го избереме она што најдобро одговара на нашиот животен стил.

Од рана возраст знам дека сакам бебиња и свое семејство, но таа визија секогаш вклучуваше јас да работам. Знаев дека сакам кариера. Сакав цел што ќе придонесе за светот надвор од мојот дом. Знаев дека сакам диплома или две, а можеби и три. Фактот што толку рано се одлучив и никогаш не се колебав, ме убеди дека вината е нешто што другите мајки го чувствуваа; жени кои можеби чувствуваа дека треба да бидат дома, но други пречки беа на нивниот пат.

Мислев дека оваа вина нема да стигне до мене, дека би била имуна.

Но, првиот месец откако се вратив на работа од породилно отсуство, плачев многу често. Постојано морав да си ја поправам шминката во автомобилот пред да влезам во канцеларијата.

Веднаш почнував со работа, до моментот кога требаше да се измолзам. Молзење, работа, молзење, работа и малку ручек, пред набрзина да се вратам кај моето бебе. Бев продуктивна, но расеана. Кога бев на работа, сакав да сум дома. Кога бев дома, размислував за сите можни грешки што сум ги направила на работа.

Работев работа полна со стрес, доцна во ноќните часови, за ужасна плата и воопшто не бев ценета. Од гледна точка на работење и семејство, ги имав двете. „Имав сè“. Одредени денови се чувствував како да сум неблагодарна за сите должности и одговорности што ги имав и морав да ги извршувам. Го обвинував мојот став.

Тоа што бев несреќна на работа и багажот што го носев дома кај мојата ќерка и сопруг ми тежеа. Потоа, шест месеци по породувањето, го изгубив татко ми. Се спакував, па заедно со бебето со првиот лет отидов дома за да се збогувам.

За време на посетата неговите колеги споделија многу незаборавни приказни, но оние што постојано се споменуваа беа неговата посветеност кон сопругата и шесте деца. Тие беа сеќавањата на кои јас и моите сестри се потсетувавме, како висевме во неговата канцеларија, боејќи, додека нашата мајка работеше.

Тато беше адвокат и речиси секогаш си доаѓаше дома во 17:30 часот, нешто што е нечуено во адвокатскиот свет. Не живееше за да работи, работеше за да живее.

Сфатив дека кога ќе го напуштам овој свет, не сакам никој да им кажува приказни на моите деца колку напорно работев. Сакав да им кажува приказни за тоа колку ги сакав и дека секогаш тие беа на прво место. Морав да направам промена.

Наредниот месец се отворија вистинските врати и јас со нетрпение направив промена во кариерата. Ги затворив вратите од детските амбиции што не се совпаднаа со типот на мајка што сакав да бидам. Не беше тажно, туку ослободувачки.

Мојата нова работа вклучуваше работа од дома и тим од жени, главно мајки, кои ги вреднуваа напорната работа и успехот, но ставаа приоритет на семејството и на нивните улоги како мајки.

И покрај овие промени во животот, сè уште немам „сè“. Она што го имам се реални очекувања за она што можам да го направам во еден ден.

Имам куќа што изгледа како да била ограбена, од понеделник до петок. Имам мијалник полн со садови.

Имам автомобил полн со ѓубре. Имам спална соба преполна со кошница облека што чека да се испегла.

Имам партнер кој ме поддржува и кој лудо го сакам и ми помага да исчистам сè горенаведено. Имам среќна, здрава ќерка.

Имам работа што придонесува за подобрување на човештвото и тим кој работните денови ми ги исполнува со среќа.

Можеби одговорот за пронаоѓање мир беше напуштањето на токсичната работа. Или можеби го пронајдов во губењето на татко ми и добивањето на мојата ќерка во истите шест месеци. Можеби беше приоритетна промена што следуваше по тие две промени. Што и да беше, благодарна сум што го пронајдов и што можам да уживам во деновите. Немам сè, но навистина го сакам тоа што го имам.

Автор: Тајт Вимонт912

X