Кога ја прашав групата на родителите на „Фејсбук“ што сакаат следно да читаат, забележав една тема што постојано излегува од предлозите – анксиозноста. Вие ја имате, јас ја имам и нашите деца имаат или сме загрижени дека ќе се соочат со неа.

Размислувањето за нивната анксиозност ве прави вас анксиозни и сакате да имате стратегии за справување кога ќе дојде време.

Еве што треба да знаете.

Анксиозност кај малите деца

Вознемирувачки е колку малите деца може да почнат да покажуваат знаци на вознемиреност, но има неколку начини на кои можеме да им помогнеме. Важно е да им понудиме поддршка. Ако вашето дете е тип кој поставува многу прашања (честопати повторувачки) за тоа како ќе се одвива нешто во иднината, еден од начините да го поддржите е да издвоите одредено време за да одговорите на неговите прашања.

На пример, можете да му кажете на анксиозното дете дека може да поставува прашања во врска со настан или проблем за кој е загрижено, на пример, распоредот за викендот, во период од пет минути наутро и навечер. Ако прашањето предизвикано од анксиозноста се појави надвор од одредениот период, потсетете го детето дека треба да ја почека следната сесија.

Друг трик е да се преправате дека всушност се возбудени за нештото, а не анксиозни. Затоа, кога ќе почне да зборува дека е нервозно за наредниот час по пливање каде што ќе треба да нурка, речете му: „Тоа е возбудливо!“

Во нашите тела, возбудата и стравот имаат ист интензитет. Нашиот мозок треба да одлучи кое што е.

Или, ако мислите дека ова нема да успее, можете да му купите на вашето дете кукла „јадач на грижи“ за да ѝ кажува што го мачи.

Ако претворањето на анксиозноста во возбуда или куклата не функционираат, можете да пробате на стравот да му дадете специфичен прекар. Прекарот треба да биде лесен, да не биде застрашувачки или негативен. На пример, детето што се плаши од бактерии може да го користи прекарот „Бактерија црв“.

Следната идеја функционира кај мојот син, кој во основа сака да се вози на сè во забавните паркови, но одвреме-навреме се двоуми кога треба да се качи на нешто големо, брзо и непознато за него. Покажете му на „Јутјуб“ како ќе биде.

Вашето дете е анксиозно кога оди во градинка или на кое било место првпат? Нормално дека е. Тоа за него е страшно. И можеби нема да биде страшно само првиот пат, туку и вториот и десеттиот и триесет и четвртиот. Затоа, пред да излезете од дома, направете „проба“ со облекување. Идејата доаѓа од една мајка.

– Таа стои додека нејзиниот сопруг го шета нивниот син низ ходникот, преправајќи се дека го носи на училиште. Мајката ја имитира наставничката, менувајќи го гласот и најавувајќи го планираниот ден).

Анксиозност кај големите деца

Кај големите деца почнете со основата. Знаеме дека децата имаат многу обврски. Знаеме дека имаат помалку слободно време, помалку време да се досадуваат и помалку време за играње. Но, она што можеби не сме го сфатиле е дека целиот притисок врз учениците, особено оние што учат во училишта со повисоки достигнувања, предизвикува повисоко ниво на вознемиреност, депресија, злоупотреба на супстанции и деликвентно однесување.

Следно: домашна работа. Честопати децата се под стрес дека домашната задача ќе биде тешка уште пред да почнат да ја пишуваат. Обидете се да ги натерате да го предвидат нивото на тежина и потоа споредете го нивното предвидување со тоа колку тешко ќе мислат дека било откако ќе завршат.

Нивоата на рангирање се ефикасна алатка што може да ни помогне да ги артикулираме и следиме проблемите и напредоците – ние возрасните ги користиме за пристап до нашето ментално здравје, ја оценуваме болката и разгледуваме како можеме да се справиме со ситуациите. И децата можат да имаат корист од методот. Податоците за нивните способности за завршување на задачите може да им помогнат да направат промена од ставот: „Не можам да го направам тоа“ до „Всушност, можам. Еве доказ дека претходно сум го направил“.

Тинејџерите се свесни за односите и социјалниот статус, но тие немаат психолошка и емоционална моќ за емоционалните борби да не им влијаат. Исто така, тие немаат животно искуство за да знаат дека неуспесите или успесите се привремени и можат да се надминат.

Но, психологот Дејвид С. Јегер од Универзитетот во Тексас откри дека давањето информации на децата за тоа како тие и нивните врсници сè уште растат и се менуваат има забележителен ефект врз нивото на стрес.

Нашите тинејџери заслужуваат сами да се справат со анксиозноста, така што ви нудиме поголеми стратегии со кои можеме да им помогнеме на децата сами да ја менаџираат анксиозноста:

Тешко е да му се помогне на дете со анксиозност: Дали треба да го заштитите од сите околности што предизвикуваат анксиозност? Дали треба да го ослободите од училишните и семејните обврски? Дали треба да интервенирате кај наставниците и тренерите кога работите ќе излезат од контрола?

Д-р Сикленд, доктор на науки по психологија, нуди совети за родители чии деца се справуваат со анксиозност. Некои од тие предлози вклучуваат да се идентификува избегнувањето, да се фокусира на дополнителен напредок, правење план и слично.

Автор: Меган Моравик Валберт912

X