Анонимно писмо што една мајка го напишала до својата свекрва било објавено на веб-страницата Scary Mommy и многу мајки се согласиле со секој збор

Драга свекрво,

Пред единаесет години ја отвори вратата со насмевка и раширени раце. Беше пресреќна што твојот најстар син конечно дојде во посета од факултет, па дури донесе и девојка. „Таа е вистинската“, рече по неколку дена откако стигнавме. Можам само да замислам што ти поминувало низ глава кога ги средуваше фотоалбумите и ја подготвуваше познатата семејна супа. Дали беше исплашена? Не се однесуваше така. Ме прегрна со рацете и ме воведе во забавен викенд.

Јас, дете од југот со широки очи, желна за оставање добар впечаток. Ти, печат на одобрување. Веднаш те засакав.

Се разбира, помеѓу нас постоела напнатост, но ти си се обидувала да ја намалиш. Сме се шетале и разговарале со часови. Сме зборувале за семејството, нашите интереси и идни желби. Сме се шегувале за фудбалското ривалство и длабоко сме запливувале во политика. Дури сме разговарале и за нашите верувања. Брзо станавме пријателки.

На денот на мојата свадба, се сеќавам како гледав во својот сопруг додека танцуваше со тебе. Лицето ти сјаеше од радост, но таму имаше уште нешто. Тага? Носталгија? Несигурност?

Требаше да посветам повеќе внимание.

Години подоцна, по раѓањето на нашето прво дете, дојде кај нас и презеде контрола над нашето домаќинство: чистење на кујната, готвење, миење на пумпата за гради. Понуди толку многу помош, што на почетокот бев заљубена во твојата великодушност. Но три недели подоцна стана јасно дека немаш намера да заминеш. На прашањето за повратна карта, рече дека ја немаш.

„Само чекав да ми кажете дека веќе не ви требам!“, рече.

Во тоа време не можев да сфатам зошто тие зборови ме вознемирија. Но, ме вознемирија.

Ги враќам тие зборови во сеќавањето денес. Излезе од мојата куќа по тоа што може да се опише како посета од пеколот. Од моментот кога стигна, ги броев минутите до твоето заминување. Во текот на целиот престој го критикуваше нашето одгледување, ја презеде кујната и се постави како глава на мојата куќа. Ме критикуваше што наутро го будев сопругот за да ми помогне. Ме советуваше дека нашата тактика во дисциплината не функционира. Дури ме праша дали имам намера да го научам детето да врши нужда во нокшир.

Се колнам дека за малку ќе фрлев камен на твојот автомобил и ќе врескав: „Никогаш не враќај се!“ Кога си отиде, сфатив дека сум во неволја зашто те бакнав в образ и те замолив наскоро да се вратиш. Колку далеку отидовме од незадолжителните прошетки и домашната супа.

Еве, јас седам, размислувам, се обидувам да сфатам што, по ѓаволите, се случи помеѓу нас. Сфаќам дека нешто од ова е и моја вина. Претпоставувам дека сум лоша во поставувањето граници. Но ова? Ова е едно. Не сакам да го мразам твоето друштво. Сакам да ти ја дадам истата милост и љубов што ја примав толку години.

Затоа, со овој тон, сметам дека е време за овој разговор.

– Длабок воздух –

Те сакам. Те почитувам. И знам дека си одгледала прекрасни деца. Но, добога, дозволи ми да ги одгледам и воспитувам моите.

Секогаш сум ги поздравувала твоите совети за толку многу работи: распродажба на кошули во „Ен Тејлор“, планови за одмор, каде да се купат гуми. Нашето пријателство е нешто скапоцено, но постојат граници кои не можеш да ги преминеш без да го оштетиш. Да бидам јасна, тие граници се нацртани со боиците околу моите деца.

Тоа значи дека не можеш да ми кажеш што би требало, а што не, да јадат моите деца. Не смееш да се смееш на фактот дека моето најстаро дете уште е свртено наназад во своето седиште во автомобилот. Не би требало опуштено да споменуваш дека твоите синови играле надвор без надзор додека имале три години. Немој да зборуваш дека нашата претшколска установа изгледа застарено и има прашина.

Ме слушаш ли? Се надевам.

Добро е што тоа се твоите грижи. По ѓаволите, па тоа се и мои грижи. Но, како мајка во ова домаќинство, те уверувам дека нашите родителски избори се намерни, проверени и донесени како пар. Сигурна сум дека тоа веројатно ќе те шокира, но твоите „нежни препораки“ ги чувствувам како осудувачки критики. Знаеш дека не постои ништо поинтимно, полично и поважно од улогата на родител. Твојот син и јас постапуваме најдобро што можеме. Твојата непожелна повратна информација е како критика. Таа не е добредојдена. И има уште нешто. Знам дека ќе биде болно да се чуе тоа што ќе го кажам, но твојата родителска работа е завршена. Твојот син е прекрасен човек. Клучен збор: човек. Повеќе не му треба воспитување. А неговите деца? Имаат мајка. Се сеќаваш кога остана, „само чекајќи да кажеме дека веќе не ни требаш“?

Па всушност, повеќе и не ни требаш.912

X