Болките можат да се појават во вратот, помеѓу лопатките и во сакрумот. Тие се зголемуваат при долготрајно седење и стоење во принудна положба при вршење некоја работа, по породувањето, односно за време на доењето, пресоблекувањето, кревањето и носењето на бебето.

Болка во вратот

Подвижноста на вратот на едната или на двете страни може да биде ограничена и болна. Ако оваа состојба е придружена со главоболка, гадење или повраќање, треба да се консултирате со лекар.

Затегнатите мускули најлесно ќе се опуштат со масирање на вратот и рамениот појас или со нежно загревање. Само кога има целосна релаксација, започнуваат вежбите за истегнување и зајакнување на мускулите со цел да се зачуваат мобилноста и мускулната сила. Движењата се изведуваат бавно, по можност пред огледало за да се контролира положбата на главата и правилното држење на телото. Вежбите не смеат да предизвикуваат болка за да ги одржат мускулите опуштени. Треба да го поправите и неправилното држење на главата во однос на телото, да спиете на удобен душек и со перница што ја потпира главата за да не се грчат мускулите на вратот.

Болка во долниот дел на грбот

Ненадејна болка во долниот дел на грбот придружена со вкочанетост во одредена положба може да биде предизвикана од ненадејно движење или кревање нешто тешко. Ова може да се случи додека го земате бебето од креветчето в раце.

Болката во долниот дел на грбот можете да ја ублажите со топлина, со ставање грејна подлога или со туширање на тој дел од грбот со малку потопла вода, но никогаш многу топла бидејќи тоа може да ја зголеми болката. Затегнатите мускули може да се опуштат со масажа или една од техниките за релаксација.

Спречување на повторување на болките во грбот се постигнува со правилно држење на телото, употреба на заштитни положби и движења при извршување задачи и активности од секојдневниот живот, како и зајакнување на стомачните мускули.

Појавата на болка во долниот дел на грбот која се шири по задниот дел на ногата и може да достигне до стапалата или до врвовите на прстите се нарекува ишијас. Понекогаш чувствувате стегање, а понекогаш вкочанетост, што е многу непријатно и создава чувство на несигурност при одење. Сите овие манифестации се резултат на притисок врз нервот што излегува од ‘рбетниот мозок во сакрумот и е одговорен за подвижноста и сензациите во ногата. Најчесто е зафатен нервот на едната нога, исклучително ретко проблемот се јавува на двете страни истовремено.

Понекогаш е доволен одмор од неколку дена додека се заземаат т.н. заштитни положби в кревет во кои не се чувствува болка, а најчесто тоа е положба настрана со полусвиткани нозе кај колената. Затоплувањето на долниот дел од грбот, исто така, може да помогне (туширање на долниот дел од грбот со топла вода или ставање топли облоги на долниот дел од грбот), но не секогаш, ако болката се интензивира, треба да се обидете да го разладите местото.

Вежбата за истегнување на ногата наназад од четвороножната положба доведува до олеснување, па болката обично се намалува или целосно исчезнува по вежбањето. Доколку болката не престане по два-три дена или нагло се засили, не треба да земате лекови самоиницијативно, туку треба да се консултирате со физијатар кој ќе ви предложи соодветна физикална терапија.

Дневното оптоварување кое се зголемува како што бебето расте и неправилното кревање од креветчето или кадата може сериозно да го загрозат ‘рбетот на мајката.

Неопходно е да се грижите за ова и да примените заштитни позиции и движења. Тоа значи дека прво треба да ја приспособите висината на креветчето додека бебето е мало, да користите специјална маса за пресоблекување или кујнската маса и да го чувате коритото на масата.
Секојпат кога ќе го подигнете и спуштите вашето дете, мора да ги свиткате колената со едната нога пред другата. Патосниците на подот не смеат да се лизгаат.

По породувањето, мајките треба да се грижат додека не се навикнат повторно да се движат без стомак и со лабави зглобови и ослабени мускули. Соодветните обувки во домот можат да бидат од голема помош и од здравствени и од безбедносни причини.

Лошата физичка состојба и слабата мускулна сила, особено на рацете, грбот и на стомакот, исто така, можат да го отежнат носењето на бебето. Најдобро е да се подготвите во текот на бременоста за физичкиот напор на кој подоцна ќе бидете изложени, но можете да вежбате и по породувањето.

Заштитните положби и движења имаат цел да го намалат оптоварувањето на ‘рбетот и да спречат можни повреди на мускулите и зглобовите кои се истегнуваат и омекнуваат за време на бременоста под влијание на хормоните и зголемената телесна тежина.

Секогаш кога е можно, ‘рбетот треба да остане исправен и под што е можно помал стрес. Правосмукалките и четките мора да имаат долга рачка за да се избегнат болки во грбот и можна вкочанетост додека ја чистите куќата.

Местењето на креветот, исто така, може да биде тешка работа ако нема доволно простор за пристап до него од сите страни. Ако креветот е низок, најдобро е да клекнете до него бидејќи од таа положба ќе биде најбезбедно да се приспособите.

Пеглањето алишта е, исто така, напор поради долгото стоење в место, како и миењето садови во мијалникот. Овие работи треба да се вршат со чести паузи.

Кога се занимавате со домаќинството, треба да се грижите за безбедноста, но и за заморот, кој ќе се појави многу порано кај жените што неодамна се породиле. Најдобро е некој друг да ја врши целата напорна работа во куќата, барем во периодот на породилно отсуство.

Автор: Снежана Милановиќ/ физиотерапевт, сензорно-интеграциски педагог

Извор912

X