Што е потребно за еден родител емоционално да го запостави своето дете? Изненадувачки, не е потребно буквално ништо. Емоционалното запоставување во семејствата често се случува органски бидејќи се пренесува тивко и невидливо од една генерација на друга. За да станат такви, треба да растеле во семејство кое не ја разбирало важноста на чувствата и емоционалната поддршка. Кога ќе станат родители, тие не можат да им дадат на своите деца емоционална потврда и грижа бидејќи не ја добиле кога биле деца.

Многу луѓе природно претпоставуваат дека таквите родители мора да бидат на некој начин навредливи или злобни. Но, една од најизненадувачките работи за емоционалното запоставување во детството е тоа што родителите честопати се добри луѓе. Многумина се трудат добро да ги воспитаат своите деца. Но, тие не можат да им го дадат она што самите никогаш не го добиле: емоционална свест, емоционално образование и емоционална валидација. Бидејќи сликата на емоционално запоставените родители може да биде толку измешана и збунувачка, може да биде тешко и да се видат особините на вашите родители. За да помогнам, споделувам извадок од мојата книга „Running On Empty No More: Transform Your Relationships“.

Тип 1: добронамерни родители, но занемаруваат

-Дозволува/попустлив
-Зависник од работа
-Достигнување/совршенство

Постојат различни начини на кои добронамерните родители можат случајно да ги неутрализираат емоциите на своите деца. Тие може да не успеат да постават доволно ограничувања или да искажат доволно последици (попустливи); тие можат да работат долги часови, ненамерно гледајќи го материјалното богатство како форма на родителска љубов (воркохолик); или можат да ги пренагласат достигнувањата и успехот на нивните деца по цена на нивната среќа (достигнување/совршенство). Што ги прави овие родители да се квалификуваат за добронамерен статус? Тие мислат дека го прават она што е најдобро за нивните деца. Тие постапуваат од љубов, а не од личен интерес. Повеќето едноставно ги воспитуваат своите деца на начинот на кој се воспитувани самите. Како возрасен, се сеќаваш што ти дале твоите добронамерни родители, но не можеш да се сетиш што не ти дале. Така, се обвинувате себеси за она што не е правилно во вашиот возрасен живот. Се чувствувате виновни за навидум ирационалниот гнев што понекогаш го имате кон вашите добронамерни родители. Се борите и со недостиг на вештини за емоции, освен ако самите не сте ги научиле.

5 знаци што треба да ги барате во овој случај:

-Се чувствувате збунети поради чувствата кон вашите родители.
-Се чувствувате виновни што сте лути на нив.
-Да се биде со родителите е досадно.
-Вашите родители не ве гледаат или не ве познаваат.
-Знаете дека вашите родители ве сакаат, но не мора да значи дека го чувствувате тоа.

Тип 2: Родители што се борат

-Грижа за член на семејството со посебни потреби

– Разведен или вдовец
-Дете како родител
-Депресивни

Родителите што се борат емотивно го занемаруваат своето дете затоа што тие се толку опфатени со справувањето со задачите, што им останува малку време, внимание или енергија за да забележат што чувствува или со што се бори нивното дете. Без разлика дали се ужалени, повредени, депресивни или болни, овие родители веројатно ќе водат многу повнимателно ако имаат пропусен опсег за да го сторат тоа. Но, овие родители не можеле, па затоа и не го сториле тоа. Тие не ги забележале доволно вашите чувства и не реагирале доволно на вашите чувства. Иако причините за нивниот неуспех се всушност ирелевантни, ова сè уште не сте го сфатиле. Гледате наназад и гледате родител кој се бори, кој ве сакал и се трудел, а вие сметате дека е невозможно да го повикате на одговорност.

Децата чии родители се борат често можат да бидат самодоволни до крајност и да се обвинуваат себеси за нивните борби кога ќе станат возрасни.

4 знаци што треба да ги барате во овој случај:

-Имате голема емпатија кон вашите родители и силна желба да им помогнете или да се грижите за нив.
-Вие сте благодарни за сето она што вашите родители го направиле за вас и не можете да разберете зошто понекогаш чувствувате необјаснив гнев кон нив.
-Претерано се фокусирате на грижата за потребите на другите луѓе, често на ваша штета.
-Родителите не се груби кон тебе.

Тип 3: Самовклучени родители

-Нарцисоиден
-Авторитарен
-Зависник
-Социопат

Оваа категорија се издвојува од другите поради две важни причини. Прво, самовклучените родители не се нужно мотивирани од она што е најдобро за нивното дете. Наместо тоа, тие се мотивирани да добијат нешто за себе. Втората причина е дека многу родители од оваа категорија можат да бидат прилично груби на начини што му штетат на детето, покрај емоционалното запоставување. Нарцисоидниот родител сака неговото дете да му помогне да се чувствува посебно. Авторитарниот родител сака почит по секоја цена. Зависниот родител можеби не е себичен во душата, но поради неговата зависност е воден од потребата за избор. Социопатскиот родител сака само две работи: моќ и контрола. Не е изненадувачки што категоријата 3 е најтешката за повеќето деца да ја видат или прифатат. Никој не сака да верува дека нивните родители биле и се тука само за себе.

7 знаци што треба да ги барате:

-Често се чувствувате вознемирени пред да ги видите родителите.
-Често сте повредени кога сте со родителите.
-Не е невообичаено да се разболите физички пред, за време или откако ќе се видите со родителите.
-Имате значителен гнев кон вашите родители.
-Вашиот однос чувствувате дека е лажен.
-Тешко е да се предвиди дали родителите ќе се однесуваат со љубов или отфрлање кон вас.
-Понекогаш се чини дека вашите родители си играат игри со вас или манипулираат со вас, или можеби дури и се обидуваат намерно да ве повредат.

Како да се постапи

Ако имате родители од типот 1 или 2, можеби ќе можете да разговарате со нив за емоционалното запоставување. Но, без разлика кој тип родител го имате, клучот за лекување е да се фокусирате на себе, а не на вашите родители. Вашите чувства, вашите потреби, вашите желби и вашиот глас. Откако цел живот се прашувавте што не е во ред, сега можете да одите напред и да ги поправите нештата.

Автор: д-р Џенис Веб

Извор912

X