Детските пријателства знаат да бидат и непријатни, а малтретирањето меѓу врсниците не е невообичаено. Кога ќе соберете неколку десетици деца кои растат, се менуваат, се обидуваат да ги разберат нивните емоции и да се справат со нив, може да се појават секакви динамики во односите.

Секое дете е уникатно, некои се почувствителни или свесни за она што се случува околу нив, а на некои им треба помош за да разберат како да се справат со тешки социјални ситуации. Како родители, не сакаме да им навлегуваме и да ги решаваме нивните проблеми, но исто така не сакаме да ги оставиме надвор од контрола. Сакаме да им ги обезбедиме алатките и да им помогнеме да ги изградат вештините што ќе им бидат потребни за управување со сопствениот живот.

Практикување љубезност

Една од алатките што може да му помогне на детето кое се бори да се поврзе со своите врсници е љубезноста. Меѓутоа, општата опомена да се биде љубезен кон другите често е премногу нејасна за да му се помогне на детето во средината на една од кризите низ кои поминува.

Затоа идејата на еден родител станала вирална – нуди специфичен начин на практикување добрина на пристапен и креативен начин.
На фејсбук-профилот под име Мармадјук Арканзас се појавило видео со следниов текст:

„Мамо, ги мразам.

Тие се нејзини пријатели на училиште. Ова ми го довери моето 7-годишно дете додека ја заспивав пред некоја вечер. Можев да ѝ ја ублажам омразата, како што направив кога ми рече дека мрази брокула. Можев и да ја поттикнам: Кои се овие деца што ја малтретираат мојата ќерка!? Наместо тоа, ја прашав што се случува што толку многу ја боли срцето. Затоа што зад гневот обично се крие страдањето.

Секако, солзи течеа додека ми раскажуваше како нејзината најдобра другарка сакала да си игра само со друго девојче и како ѝ рекле да си оди, по што таа отишла да најде други пријатели да си игра. Ова траело цела недела.

-Зошто никој не ме сака?
Немав одговор на тоа, но имав идеја: време е за – лименката за љубезност.

Одеднаш повторно наполнив 8 години, како ученик во трето одделение кој тешко ја започнува учебната година. Имав учителка што не ми се допаѓаше, пријателствата се променија и се чинеше дека не се согласувам со никого. Мразев да одам на училиште. Мајка ми тогаш направи лименка за љубезност. Таа користеше голема лименка за кафе. Во конзервата беа имињата на сите мои соученици. Секое утро пред училиште вадев име од конзервата. Морав да дадам сѐ од себе тој ден да направам нешто убаво за таа личност. Не за таа личност да направи нешто за возврат. Целта беше да се направи нешто добро. На почетокот не ми беше лесно, но мајка ми ме охрабри да продолжам да се трудам и ми помогна да размислувам за сите различни начини на кои можам да покажам љубезност кон другите“.

Многу забавен експеримент

Со текот на времето работите се променија. Повеќе не се грижев што прават другите и како се однесуваат кон мене, туку се фокусирав на она што јас го правев за другите. „Иако не очекував дека љубезноста ќе се врати, добивав сè поголема љубезност. Обожавав да одам на училиште!“ – ѝ кажав на ќерка ми за „лименката на добрината“ и нејзините очи ја добија таа мала искра – онаа што ми кажува дека ќе стане креативна.

„Ова е начин да ги задржиме нашите срца отворени дури и кога сакаат да се затворат“.

На луѓето им се допаднала идејата за лименката, а објавата била споделена повеќе од 23.000 пати. Некои луѓе ја истакнале убавината на мудроста што се пренесува низ генерациите. Неколку родители сакале да ја спроведат оваа идеја со своите деца, а многумина потврдиле дека „лименката за љубезност“ добро ќе им дојдела додека тие растеле.

Извор912

X