Кога бев бремена со мојот прв син, се грижев – многу. Прво, се грижев дека никогаш нема да престанам да повраќам. Се грижев да не имам спонтан абортус, се грижев дека немам доволно телесна тежина, или дека имам преголема телесна тежина. Како што поминуваа месеците, а фактот дека човек расте во мене стануваше реалност, моите грижи се променија. До второто тримесечје имав два дистинктивни стравови: преживување на проодувањето и транзицијата во новата улога на мајка.

Првиот страв се објаснува самиот. Како ќе се породам – кога, какво ќе биде чувството, дали сум подготвена? Да имаш бебе првпат е навистина целосно ново искуство. За мене, најдобар начин да се справам со непознатото е премногу да истражувам, мислам, анализирам… Се обидувам да ги читам сите материјали и да одам на сите курсеви.

Мојот втор дел од грижите околу бременоста отиде малку подлабоко. Се прашував од филозофска смисла што ќе значи тоа што ќе доведам мала личност во семејството. Како ќе ја задржам мојата независност? Дали сè уште ќе се чувствувам како да сум истата? Како ќе одржувам рамнотежа помеѓу работата и мајчинството? Како родителството ќе влијае врз мојот брак? Дали некогаш ќе имам време да ги гледам пријателите?

Се чувствував како да ќе експлодира бомба која ќе го уништи мојот стар живот и ќе мора да барам начин да се воздигнам од пепелта.

Гледајќи наназад, сите овие мисли беа валидни. Но, времето што го потрошив на грижи не ми донесе ништо добро. Да, може да имате план и да ги одредите вашите избори – но бебињата имаат свој начин и ги прават работите според нивната агенда. Што не значи дека не треба да се подготвите за процесот на раѓање, но важно е да се биде свесен дека можеби нема сè да оди според вашиот план.

Сите мои грижи за „големата слика“ останаа важни до ден-денес. Но, кога малечкото бебе ставивме во автомобилот и го возевме дома, не бев загрижена ниту за траекторијата на мојата кариера ниту колку често ќе одам на јога. Наместо тоа, мојот ум беше испреплетен со сите тие совети што ги добив од сестрите во болницата и со прашањата – дали е дома доволно топло, зошто се вози толку брзо, како и со сфаќањето дека од моите гради течеше млеко.

Потоа отидовме дома и часовите се претворија во денови, деновите во месеци, а јас имав толку многу да научам. Ако можам да се вратам во времето за да зборувам со себе, прво би си рекла да престанам да се грижам, да ги кренам нозете и да уживам во тишината и мирот. Потоа би си препорачала канализирање на целата енергија од грижите во учење практични работи во однос на одгледувањето мало дете. Изгледа дека повеќето бремени жени, вклучително и јас, поминуваме многу време размислувајќи за тоа како да го донесеме бебето на светот, па забораваме да мислиме на она што ќе се случува кога тоа навистина ќе пристигне.

Не зборувам за основните работи, туку за специфичности. Колку често треба да го хранам бебето, колку треба да јаде, кој е најдобриот начин за третирање на маститис, како да се изведе првото бањање на бебето, во колку слоеви облека треба да биде облечено бебето, кога да се употребува пумпата за млеко, ако сум болна, дали и бебето ќе се разболи – ова се работите што посакувам да ги мислев кога бев бремена.

Обидете се да се грижите помалку, а да научите повеќе

Вистината за родителството е дека деновите се долги, но годините се кратки. Пред да трепнете, вашето бебе веќе има 6 месеци и лази, а набрзо ќе треба да размислувате за неговото образование. Мислите дека имате бескрајно многу време да ги истражите овие работи, а потоа се гледате себеси – исцрпени и без енергија да прочитате или да научите што било.

Затоа, мојот совет е: Подготви се за породувањето. Мисли на поголемата слика. Но, учи ги и малите работи. Прашувај мајки за совети и препораки, не само за првите денови, туку и за првите години со бебето. Гледаj видеа од проверени извори, присуствувај на онлајн-часови, дружи се со пријатели и семејства кои имаат деца за да научиш нешто ново. Не плаши се да зборуваш за тема што е грозна – откако ќе станеш мајка, сè е фер игра.

Ќе наидете на информации што ќе ви го отворат умот до реалноста во однос на одгледувањето мала личност. Нема сето тоа да го апсорбирате веднаш, и тоа е во ред, но ќе се чувствувате поподготвени и посамоуверени за мајчинството.

Вие го можете ова. Без разлика дали сè ќе оди според планот, сепак ќе биде во ред на крајот. Обидете се да се грижите помалку, а да научите повеќе. Фокусирајте се на она што можете да го контролирате и како можете да се подготвите за раѓањето и периодот потоа. Ќе бидете прекрасна мајка, го знам тоа.

Автор: Сузан Блин

Извор912

X