Престанав да готвам за моето семејство пред околу 3 години. Тоа можеби почна на самиот почеток од пандемијата кога престанав да купувам намирници по маркети и мојот сопруг ја презеде таа обврска и се нарачуваше онлајн, но имам чувство дека сè започна од претходно. Одлично е. Добро, можеби не за моите деца.

Некогаш ме прашуваат што има за ручек или вечера и јас само ги гледам празно, со мисла на ум – зошто ме прашувате тоа? Имате татко и тој е во куќата! Исто така, знаете да зготвите одредени јадења, домот е преполн со намирници, одете смислете што да јадете! Тие ме гледаат чудно и смислуваат што да јадат. Одлично, си ги развиваат вештините за решавање проблеми од мала возраст, а јас сум горда.

Пред да ме осудувате, да објаснам. Мажена сум, двојазична мајка на 4 деца кои учат од дома (на возраст од 4,5 до 11,5 години), а јас и сопругот работиме од дома. И двајцата пораснавме во дом каде што мајките готвеа вечера секоја ноќ и додека неговото семејство јадело пред телевизор, моето јадеше на маса. Во однос на нашата моментална ситуација, децата самите си прават појадок и всушност не сум сигурна која е моменталната ситуација. Дали постарите деца прават ручек? Дали јадат крекери секој ден? Дали сопругот се грижи за вечерата? Мислам дека јадат вечера и гледаат ТВ секоја вечер – но, всушност не знам и тоа едноставно не е мој проблем. И пред да кажете дека ако сум ги направила децата, треба да ги хранам, зошто никој не помислува дека можеби е проблем на мојот сопруг да ги нахрани нашите деца? Ги хранев тие луѓе цела деценија – и доста ми е. Мразам сè што е поврзано со оброци, од планирање, до купување, подготовка и јадење. Го мразам целиот процес.

Сега сигурно се прашувате дали јас јадам, нели? Погрешно! Не сум сигурна што јадам ниту јас. Само подготвувам некој мал оброк и ако ме прашате дури како сум преживеала за време на студирањето, не сум сигурна дека имам што да кажам. И не е причината тоа што не знам да готвам – добро готвам, но едноставно не се грижам за тоа.

Зошто сум осудувана? Дел од мене се чувствува како ужасна мајка. Сепак, родителот треба да обезбеди храна за децата. Сигурно дека ги оштетувам децата на некој начин – храната е фундаментална работа, така? Семејните оброци околу маса се важни за градење на семејните односи, како што велат експертите, но што кога тоа значи губење на мојата среќа? Да, моите деца и сопругот исто така треба да бидат среќни, а јас колку што знам, досега се прилично среќни. Живеат добар живот како разгалени мали деца кои поголемиот дел од денот играат или учат, или поминуваат време во парк. Сигурна сум дека сакаат барем еден оброк во денот да го подготвам јас, но сите нешто сакаме. Некогаш чувствувам вина. Сепак, општеството постојано вели дека мајките треба да ги хранат децата барем 3 пати дневно. Но, зошто?

Зошто сè што е поврзано со мајчинството подразбира мајките да прават работи кои ги мразат, зошто секогаш треба да се жртвуваме? Зошто чувството на вина не им се наметнува на татковците, бидејќи и тие ги прават тие деца, зарем не? Не велам дека не треба да бидам барем малку вклучена во хранењето и исхраната на моите деца. Но, можеби, само можеби, не потклекнувам повеќе на целиот вложен напор и труд, дури и емоционален, во однос на хранењето на децата. Можеби сум ги научила децата како да зготват одреден број оброци, за јас да не морам да го правам постојано тоа. Можеби и мојот сопруг е вклучен во преземањето на тој напор од набавување и подготвување храна за 6-члено семејство. И можеби, никогаш повеќе нема да морам да готвам, освен ако не сакам.

Автор: Вирџинија Дуан

Извор912

X