Крајот на учебната година со себе носи и завршни оценувања и тестови, кои можат да бидат извор на голем стрес кај децата, особено кај учениците од одделенска настава.

Децата на оваа возраст честопати доживуваат стрес бидејќи првпат се соочуваат со формална процена на нивните знаења и вештини, додека сè уште развиваат вештини за саморегулација и справување. Покрај тоа, тие сакаат да ги исполнат очекувањата на родителите и наставниците, што може да го зголеми притисокот.

За среќа, родителите можат да се вклучат овде за да им помогнат на своите деца да се справат со овој предизвик. За да го намалите стресот и да му овозможите на детето да се чувствува помирно и побезбедно, важно е да ги разберете неговите чувства и да му ја обезбедите потребната емпатија.

Разговорот со децата за нивните стравови и грижи е првиот чекор. Покажете разбирање и поддржете без осудување. На децата често им треба само некој да ги слуша.

Создавањето позитивна средина за учење, исто така, може значително да помогне. Обезбедете тивок и удобен простор каде што детето може да учи. Поттикнете ги редовните паузи за да може детето да го одмори мозокот и да го задржи фокусот додека учи.

Помогнете му на вашето дете да создаде реален план за учење. Распоредот кој вклучува време за учење, игра, одмор и сон може да му помогне на детето подобро да се организира и да ги намали чувствата на преоптоварување. Техниките за релаксација, како што се длабоко дишење, нежно истегнување или кратки медитации, може да му помогнат на детето да се смири и да се фокусира пред и за време на учењето.

Не заборавајте на позитивното охрабрување – пофалете го трудот, а не само резултатите. Децата треба да знаат дека нивните напори се важни и ценети без оглед на исходот од тестот. Ова ја гради нивната самодоверба и мотивација.

Обезбедете му на вашето дете балансирани оброци богати со витамини и минерали и доволно сон. Здравиот начин на живот има директно влијание врз способноста за концентрирање и намалување на стресот.

Помагањето за учење преку игра и забавни активности може да го направи учењето поинтересно и помалку стресно. Квизови, едукативни игри или заедничко решавање задачи може да бидат одлични начини да го направите учењето позабавно. Научете го вашето дете на едноставни стратегии за тестовите, како што е прво решавање на полесните задачи, внимателно читање на сите упатства и давање време да ги провери одговорите.

Одржувањето здрава перспектива може да помогне да се намали притисокот. Доколку забележите дека стресот на вашето дете е прекумерен и дека влијае врз неговото здравје и секојдневниот живот, не двоумете се да побарате помош од училишниот психолог. Со поддршка, разбирање, љубов и овие неколку насоки, сигурно ќе му помогнете на вашето мало учениче да ја заврши учебната година со насмевка на лицето, нетрпеливо чекајќи ја следната.

Извор912

X