Рејчел се сеќава на моментот кога сфатила дека нејзината ќерка е перфекционист.

– Роуз имаше три години и не победи во импровизирана трка со другарка. Наместо да се обиде да ја стигне, таа се откажа, падна на земја и почна да плаче: – Не сакам да изгубам!

Бидејќи и самата се бореше со перфекционизам, Рејчел сфати дека ова не е типична фрустрација за мало дете. Роуз беше лута на себе затоа што не успеа да го исполни самонаметнатиот стандард: да биде совршена.

Иако зборот може да сугерира поинаку, перфекционизмот не значи да се биде одличен во сè; туку да се верува дека треба да бидеш – и да се трудиш многу да го оствариш тоа. Карактеристиката обично станува препознатлива кај децата од основно училиште, кога тие се способни да разберат дека ги споредуваат со другите, без разлика дали се во училиште, спорт или други услови, вели д-р Паркер Хјустон, педијатриски психолог во Колумбос, Охајо. Некои истражувања покажаа дека тоа е малку почесто кај девојчињата.

Во умерени количини, стремежот кон совршенство е општествено прифатлив, дури и за восхит; секој родител би бил горд ако неговото дете донесе дома евидентен лист со одлични оценки или постави нов рекорд на својот пливачки тим. Но, кога е доведен до крајност, перфекционизмот е ризик-фактор за анксиозност, депресија, опсесивно-компулсивно нарушување (OCD) и нарушувања во исхраната, вели д-р Кирстен Гилберт, доцент по психијатрија на Универзитетот „Вашингтон“ во Сент Луис. Со оглед на тоа што експертите известуваат дека пандемијата предизвика национална криза за ментално здравје за децата, уште повеќе е клучно да се знае дали однесувањето на детето ја преминало границата од корисно до штетно.

Проблемот со перфекционизмот

Екстремните перфекционисти често се борат со ниска самодоверба, се срамат и можат да се опседнат со секоја грешка, реална или согледана. Тие се децата кои толку се вознемируваат поради боење надвор од линиите што ќе ја кинат хартијата и ќе почнат од почеток. Ако одговорат точно на девет од 10 прашања на квиз, тие ќе се фокусираат на еден погрешен одговор наместо да се гордеат со точните одговори. Ќе се откажат од спортски тим ако мислат дека не се толку добри како другите. И покрај тоа што сакаат да се снаоѓаат добро во училиште, тие може да ги одолжуваат задачите бидејќи ако не започнат некоја задача, нема да ризикуваат да пропаднат. Може да им требаат часови за да напишат писмо од три реда бидејќи се многу загрижени за правилното пишување.

Перфекционизмот е поврзан и со OCD и со депресија, иако тие можат и постојат независно еден од друг. За разлика од OCD и депресијата, кои се дијагностички нарушувања на менталното здравје, перфекционизмот е начин на размислување што опстојува со текот на времето. Луѓето со OCD имаат поголема веројатност да имаат перфекционистичко размислување, иако многу луѓе имаат перфекционистичко размислување без придружни опсесии, принудувања и нарушувачка анксиозност. Во една студија спроведена помеѓу 2003 и 2017 година д-р Гилберт открил дека децата од предучилишна возраст кои се вклучени во континуиран „мониторинг на перформансите“ – давајќи коментари како што се „Ова е страшно“ и „Сето тоа го направив погрешно“ додека цртаа круг – имаа двапати поголема веројатност да развијат OCD отколку децата од предучилишна возраст кои би можеле да ја завршат задачата без да дадат негативен коментар за она што го гледале како нивни грешки.

– Слично на тоа, кога детето никогаш не ги исполнува своите очекувања, не е изненадувачки што може да се смета себеси за неуспех, а тоа потенцијално може да придонесе за симптоми на депресија или анксиозност – вели д-р Гилберт.

– Меѓутоа, ако ги идентификувате перфекционистичките тенденции на детето на млада возраст, можете да му помогнете да научи да биде помалку самокритично за своите грешки и да се намали веројатноста за психијатриски нарушувања – додава д-р Гилберт.

Спречување на перфекционизмот

Дел од предизвикот за родителите е тоа што децата кои се перфекционисти се обидуваат да создадат илузија дека имаат сè под контрола. Наместо да кажат дека не сакаат да одат на училиште затоа што имаат тест што сакаат да го избегнат, тие може да глумат стомачна болка.

– Тешко е да се знае дали вашето дете се бори ако го крие тоа од сите – вели Аниса Калик, детски психијатар во Едмонтон, Канада. И дури и најдобронамерните родители можат ненамерно да придонесат за перфекционизам охрабрувајќи ги своите деца да дадат сè од себе, додава д-р Гилберт.

Лекарите често предлагаат да побарате помош ако детето е во таква неволја што не може да функционира во секојдневниот живот, но со перфекционистите не треба да чекате за да дојдете до таа точка, вели д-р Калик.

– Вашите родителски инстинкти можат да кажат дека нешто не е во ред со вашето дете. Ако сте загрижени, разговарајте со вашиот педијатар, матичен лекар или училиштен советник, кој може да ве упати кај психолог или професионалец за ментално здравје.

Одредени стратегии можат да му помогнат на вашето дете да развие поздрав став. Така, на пример, можете да му дадете друго име на перфекционизмот. Така ќе му помогнете на детето да зборува отворено за него. Како што ќе растат децата, така ќе можете да го користите зборот перфекционизам за да објасните зошто постои. Друга стратегија што можете да ја користите е сочувствување со фрустрацијата на децата, пофалби за напорот, а не само за успехот, споделување позитивни изјави како „Никој не е совршен“, „Вежбањето ми помага да станам подобар“ и создавање модел за самоприфаќање. Добро е да им ги кажете вашите борби и неуспеси.

Извор912

X