Привлечноста на шеќерот е длабоко вкоренета во нашата психологија и биологија. Го стимулира ослободувањето на допамин, кој ги активира центрите за задоволство и награди во нашиот мозок.

Оваа реакција произлегува од нашето еволутивно минато во средини каде што храната беше дефицитарна, што го поттикнува нашиот мозок да нè награди за наоѓање вкусна храна и да нè охрабри да ја консумираме во изобилство.

Овој вроден систем на наградување сè уште функционира кај современите луѓе.

Зошто е важно да ги научите децата за штетните ефекти на шеќерот?

Иако консумирањето слатки и благи е привлечно за децата, од клучно значење е децата да стекнат здрави граници кога станува збор за благото. Оваа промена е важна поради две главни причини.

Прво, на луѓето не им треба шеќер во нивната исхрана. Додека природните шеќери во овошјето и некои зеленчуци нудат придобивки, додадените шеќери немаат хранлива вредност. Нутриционистичките упатства препорачуваат целосно избегнување на шеќерот за деца на возраст под две години и умерена употреба по втората година.

Второ, ризиците поврзани со прекумерното консумирање шеќер ги надминуваат краткорочните задоволства што ги обезбедува. Детската дебелина, кардиоваскуларните болести, дијабетес тип 2, ракот и нарушениот имунолошки систем се меѓу значајните здравствени ризици.

Стратегии за заштита на здравјето на децата од шеќер

Со цел да се заштити здравјето на децата, родителите можат да усвојат неколку стратегии:

  • Формирајте свои здрави навики во исхраната кои децата ќе ги следат;
  • Ограничете ја достапноста на благо дома;
  • Одлучете се првенствено за поздрави опции;
  • Научете ги децата на самодисциплина со тоа што ќе ги поттикнете да донесуваат информирани одлуки;
  • Поттикнете отворени дискусии за шеќерот, неговите ефекти и тактиките за манипулација со медиумите, односно начинот на кој се рекламираат благите;
  • Поттикнете ги децата да ги препознаат и да се спротивстават на трикови за маркетинг на шеќери.

Извор912

X