„Само седиш внатре!“ – ми рече мојата 6-годишна ќерка трчајќи кон нејзината соба и трескајќи ја вратата. Беше неверојатно топол есенски ден во Гуелф, Онтарио, а јас само што се вратив од прошетка со моите 6 и 8-годишна ќерка по училиштето. Соседот чукна на нашата порта кога ги соблекувавме чевлите и рече: „Може Пени и Џорџија да играат надвор?“ Јас ја одбив поканата. Знам дека причина за бесот на ќерка ми беше разочарувањето од тоа одбивање, но истовремено ги чувствував и болката и вистината во нејзините зборови.

Пред 3 години, кога имав 28 години и бев мајка на 3 мали деца, мојот терапевт ми дијагностицира агорафобија. Тоа е вид анксиозно нарушување кое погодува 1 до 2 проценти од возрасните во САД и предизвикува страв од одредени ситуации и места, како и метеж, долги редови и јавен транспорт. Луѓето со таа состојба често се плашат дека ќе бидат заробени и дека ќе ги фати паника пред другите, па избегнуваат да го напуштат домот. Никој не знае што ја предизвикува состојбата, но некои работи ве изложуваат на ризик, на пример, постојни панични напади, фобии и анксиозност или искусување стресни животни настани – како смрт на сакано лице или пандемија.

Во август, истражувачите од Калифорнија и Индија објавија извештај за тоа како пандемијата на коронавирусот може да влијае врз зголемувањето на бројот на анксиозни нарушувања, меѓу кои и агорафобијата. Долгите периоди на социјално дистанцирање може да ги направат луѓето уште поанксиозни за враќањето во метежите во иднина. Можам да се поврзам со тоа бидејќи пред пандемијата се плашев од полни продавници, социјални ситуации каде што чувствував дека немам контрола и кога ги собирав децата од хаотичниот училиштен двор. Чувствував физички симптоми како брзо чукање на срцето, мачнина, тресење и гастроинтестинални тегоби. Но, научив како да се справувам со тоа држејќи се до своите рутини – одев во продавница кога беше најтивко, се фокусирав на звукот од отворањето на вратите. Кога пандемијата го погоди светот, моите рутини пропаднаа. Продавниците и маркетите беа преполни со луѓе како да гледате сцени од апокалиптични филмови.

Сакав да бидам сама во мојот дом – каде што можам да се релаксирам, но мојот дом стана претесен за мене. Моите деца постојано ме допираа, бараа ужина и сакаа забава. А немаше каде да одат на друго место каде што ќе бидат безбедни. Прво, се обидував да создадам рутини кои ќе ми помогнат, реализиравме дневни надворешни активности, како планинарење, со сопругот и децата, па се изненадив колку тоа ми одговараше. Но, потоа карантинот престана, мојот сопруг се врати на работа, а јас останав дома да се грижам за децата, чувствувајќи анксиозност за повторното враќање на старите рутини. Носењето маски и мерките за физичка дистанца ми креираа паника во јавност. Не можев да ги завршам ниту едноставните задачи. По неколку месеци, кога дојде вториот бран и уште еднаш ни беше кажано да седиме дома, ми се вртеше една мисла во главата: Ако дома е најбезбедно, а места како продавници не се безбедни, како ќе успеам да излезам надвор?

Стејси Хенсон, лиценциран клинички социјален работник, смета дека новата ситуација е предизвик за секого, особено за оние што се борат со проблеми со менталното здравје како агорафобија.

„Генерално, секоја позначајна промена во дневното справување со активностите влијае врз начинот на кој се справуваме со менталното здравје. Тоа предизвикува луѓето да се вратат на старите однесувања, да прават работи кои можеби биле поудобни порано, иако не се здрави избори“, вели Хенсон.

Наместо да се останува дома и да се откажуваат плановите, вели Хенсон, може да биде од помош за луѓето со агорафобија да започнат да ја предизвикуваат својата непријатност преку постепени безбедни надворешни активности кои ќе ги вметнуваат во секојдневниот живот. Наместо секогаш да нарачувате храна, обидете се да одите до продавница. Или одете на прошетка низ соседството и преку прозорец видете се со некој член на семејството или пријател.

Скот Би, психолог во клиниката во Кливленд, Охајо, вели дека константните емоционални реакции и анксиозноста која луѓето со агорафобија ја имаат како одговор на перципирана опасност и стравови може да им ја отежнат ситуацијата во даден момент. „Стапките на депресија и анксиозност се навистина покачени. Медитација и вежби за дишење може да бидат од помош. Нешто што ќе помогне да живеете во дадениот момент“, вели тој.

Јас повторно почнав да одам кај мојот терапевт, да практикувам медитација и да се посветувам на справување со фобијата. Одам во продавница и се фокусирам на смирување на дишењето додека ги ставам јаболката во пластичната кеса. Ги земам децата од училиште и се фокусирам на нивните насмевки наместо на брзото чукање на моето срце. Се враќам во шумата кога ми е потребен мир во надворешен простор.

Оваа недела ја зедов мојата 6-годишна ќерка од училиште и долго пешачевме до дома. „Дали сакаш да играш во паркот?“, ја прашав. Таа потврди. Истрча кај лизгалките, додека јас вежбав длабоко дишење. Кога дојдовме дома, ме фати за рака и ми се насмеа.

Ќе бидеме во ред, јас и моите деца. Го можам ова.

Автор: Бријана Бел

Извор912

X