Знаеме дека слатките не се здрави и токму поради оваа причина, многу родители им забрануваат на своите деца да ги консумираат. Постојат многу причини зошто слатките се штетни, а шеќерот не е единствениот виновник. Во повеќето слатки нема апсолутно ништо што би било корисно за организмот, а една од главните штетни состојки се вештачките бои, од кои некои се веќе забранети.
А веќе во САД е забранета уште една важна боја – црвената. Американската Агенција за храна и лекови конечно го направи она што беше побарано со петиција која датира од 2022 година – ја забрани бојата наречена „црвена 3/Red 3“ и таа повеќе не може да се користи во прехранбените производи.
Интересно е што оваа боја е забранета во козметиката речиси 35 години и не треба да се користи поради потенцијалниот ризик од појава на рак. Оваа одлука особено ги воодушеви родителите, кои го поздравија новиот закон, свесни за степенот до кој се користи бојата, и покрај тоа што некои студии покажале дека бојата предизвикува рак кај лабораториски стаорци.
Оваа боја е позната како еритрозин, која е означена со целосно име како „FD&C Red No. 3“ во САД, додека на други места е позната и како „E127“. Оваа забрана ја отстранува од списокот со одобрени адитиви за боја во храната, додатоците во исхраната и оралните лекови – бидејќи се наоѓа во некои сирупи.
-ФДА презема мерки со кои ќе се отстрани одобрението за употреба на „FD&C Red No. 3“ во храната и лековите што се консумираат. Доказите покажуваат рак кај машки лабораториски стаорци изложени на високи нивоа на „FD&C Red No.3“. Важно е да се истакне дека начинот на кој „FD&C Red No. 3“ предизвикува рак кај машките стаорци не се јавува кај луѓето, како што е случајот со стаорците, но сепак се забранува употребата. Како и да е, се чини како многу важен чекор напред – вели Џим Џонс, заменик-комесар на ФДА за храна за луѓе.

Но, и во Европа употребата на овој додаток е „недозволена“, но не е на списокот со исклучиво забранети адитиви. Тоа значи дека може да се користи во одредени, прифатливи дози, а најчесто се користи во црешите. Американските производители на храна ќе имаат рок до јануари 2027 година да ја отстранат бојата од своите производи, додека производителите на лекови без рецепт ќе го сторат истото до јануари 2028 година.
Увезената храна, исто така, мора да ги исполнува новите барања на САД.
-Ова е добредојдена, но задоцнета акција на ФДА: отстранување на неодржливиот двоен стандард кој ја забрани „ред 3“ во кармините, но го дозволуваше тоа во бонбоните – вели д-р Питер Лури, директор на Центарот за наука од јавен интерес, кој ја поднел петицијата.
Сè уште постои можност производителите на храна да се побунат и да се жалат на оваа одлука, бидејќи доказите не утврдиле оти бојата предизвикува рак кога се консумира од страна на луѓето. Како во Австралија, така и Нов Зеланд, освен во одредени видови цреши, некои производители на храна го промениле начинот на кој ги произведуваат своите производи и сега користат сок од цвекло, кармин-боја направена од инсекти и пигменти од храна како што се виолетови слатки компири, ‘рдоква и црвена зелка.
912