Најголем дел од спонтаните абортуси се случуваат во првиот триместар, односно пред 12. недела од бременоста, додека спонтаните абортуси во вториот триместар (помеѓу 13. и 19. недела) се јавуваат кај 5 отсто од сите бремености. Лекарите објаснуваат дека спонтаните абортуси во првиот триместар најчесто се случуваат поради одредена генетска абнормалност на плодот, но има и други причини.

Прекинувањето на бременоста во првиот триместар генерално се дефинира како неодржлива интраутерина бременост. Овие загуби, иако обесхрабрувачки, се доста чести во раната бременост.

– Загубата на бременоста во првиот триместар се дефинира како губење на бременоста до 12 недели и шест дена. Исто така, важно е да се напомене дека спонтан абортус не е ничија вина, со оглед на тоа што често слушам од моите пациентки дека се обвинуваат себеси – објаснува гинекологот Хонгмеи Менг и додава дека дури 26 отсто од сите бремености завршуваат со спонтан абортус, додека до 10 отсто од клинички препознаените бремености завршуваат со спонтан абортус.

Во меѓувреме, експертите проценуваат дека 80 отсто од раните загуби на бременост се случуваат во првиот триместар, при што ризикот од спонтан абортус значително се намалува по 12 недели од бременоста.

Симптоми на спонтан абортус во првиот триместар

Постојат многу малку знаци или симптоми на губење на бременоста во првиот триместар. Според гинекологот Максимилијан Клајн, вагинално крвавење, болка и грчеви во карлицата се најчестите знаци на претстојниот спонтан абортус.

– Понекогаш воопшто нема никакви симптоми, а спонтаниот абортус се открива сосема случајно за време на прегледот кај гинекологот кој ја следи бременоста – објаснува тој.

Иако крвавењето е најчест знак за спонтан абортус, важно е да се знае дека лесното крвавење, па дури и малото крвавење во раната бременост, може да биде вообичаено. Исто така, не мора да значи дека ќе абортирате, но дефинитивно е знак дека треба веднаш да го посетите вашиот лекар.

Зошто спонтаните абортуси се случуваат во првиот триместар?

Корисно е да се знае кои фактори придонесуваат за спонтани абортуси во првиот триместар. Иако најчесто точната причина за спонтан абортус не е позната со сигурност, истражувачите успеале да идентификуваат некои можни причини.

Ова се првенствено хромозомски абнормалности кои сочинуваат дури 70 отсто од спонтаните абортуси во првиот триместар, инфекции, одредени медицински состојби како што се дијабетес, висок крвен притисок или автоимуна болест, проблеми со хормоните, вклучувајќи ниско ниво на прогестерон или проблеми со тироидната жлезда, медицински состојби како што се лупус или синдром на полицистични јајчници (PCOS), проблеми на матката, како што се ткиво со лузни, абнормална форма или фиброиди, повреда или траума и изложеност на токсични материи или хемикалии.

Извор912

X