Промена на бојата на очите кај бебињата е невообичаен феномен што се јавува во текот на првата година од животот, најчесто во периодот од шестиот до деветтиот месец, а неговата причина лежи во генетиката и количината на меланин – пигментот што ја одредува бојата.

Кога се раѓаат бебињата, особено со посветол тен, нивните очи обично имаат светла боја, бидејќи имаат многу малку меланин (вид пигмент кој им дава боја на очите, кожата и косата). Количината на меланин во ирисот, обоениот дел од окото, одредува каква боја ќе имаат очите.

По раѓањето, светлината го стимулира производството на меланин, поради што бојата на очите може да потемни или да се промени со текот на времето.

Обично ќе видите промена на бојата на очите во првите 6-9 месеци од животот. За време на неколку недели или месеци, може да забележите дека очите на вашето бебе потемнуваат. Промената е толку постепена што можеби не ја забележувате сè додека еден ден не се разбудат и ве изненадат со друга боја на очите.

До 12 месеци, повеќето бебиња ќе добијат трајна боја на очите, иако бојата на очите на некои деца може да се промени до шестгодишна возраст, што е ретка појава. Генетиката одредува колку меланин ќе има една личност во своето тело. Во основа, ДНК на родителот одредува дали очите на детето се сини, кафеави, зелени или други бои.

За бојата на очите придонесуваат повеќе гени – дури и ако двајцата родители на детето имаат кафеави очи, можно е бебето да заврши со сини очи ако родителите имаат гени на сини очи некаде во нивната генетика. Речиси е невозможно однапред да се предвиди бојата на очите на вашето бебе. Никој, вклучително и лекарот, не може да предвиди каква боја на очи ќе имаат децата, и не е важно што јаде или прави вашето бебе и на колкава количина светлина го изложувате.

Ако бебето е родено со кафеави очи, тоа значи дека тој веќе ја има количината на меланин доделена од генетскиот код, па затоа бојата на очите нема да се промени.

Извор912

X