Додека повеќето родители сметаат дека нивните деца треба да бидат совршени, психолозите посочуваат дека непослушноста може да придонесе за целокупното задоволство во животот. Значи, кога и да мислите дека вашето дете излегло од контрола, подобро е да земете длабок здив и да размислите како тоа влијае врз неговиот развој и успех во животот.

1. Тие се понезависни и не се плашат да се изразат

Секое дете има своја уникатна личност и начин на интеракција со светот. Но, ако родителите постојано го замолчуваат, тоа може да страда од проблеми со самоизразувањето и нема да може да ги одреди своите вистински желби. Непослушните и немирните деца не се плашат да го покажат нивниот вистински карактер и независност дури и ако тоа значи дека другите ќе им судат.

2. Ова е нивниот начин на истражување на светот и е ефикасен

Децата ги користат своите сетила за да комуницираат со светот: тие сакаат да бидат гласни и не можат да останат мирни ниту една минута. Ако родителите ги тераат децата да молчат и да не покажуваат никаква иницијатива, децата ја губат можноста да го истражат светот. Непослушните деца се пољубопитни и стануваат добро оформени личности како возрасни бидејќи нивната желба да учат не е потисната.

3. Тие ги следат природните модели на однесување

Повеќето деца се исклучително активни и малку непослушни и ова е дел од нивната природа. Тие не се плашат да ги искажат своите чувства и да го искористат максимумот од своето искуство. Понекогаш може да претера со ентузијазмот, но ако детето се однесува лудо и е гласно, тоа значи дека е среќно и се чувствува сигурно во сопствена кожа.

4. Може подобро да ги обработуваат своите емоции

На непослушното дете му е полесно да остане поврзано со своите емоции и да ги разбере корените од однесувањето кога ќе порасне. Овие деца веројатно ќе покажат здрава зрелост кога станува збор за нивните емоции. Тие сфаќаат дека емоциите се важен дел од нивниот живот и учат да ги препознаваат и почитуваат емоциите и на другите луѓе.

5. Не слушаат што им велат другите луѓе

Непослушните и немирните деца не бараат одобрување. Тие знаат што е добро за нив и не се плашат да го следат својот пат. Знаат дека дури и ако не успеат, нема да биде крај на светот и нема ситуација што не може да се поправи. Децата не се плашат од критики бидејќи знаат дека е најважно нивното сопствено мислење.

6. Не чувствуваат притисок да исполнуваат одредени критериуми за да ги натераат луѓето да ги сакаат

Непослушните деца не ги задржуваат своите емоции бидејќи знаат дека нивните родители ќе ги сакаат без оглед на сè и нивното однесување не може да го уништи тоа. Овие деца растат во безбедна средина и нивните родители обично имаат доволно внатрешни ресурси за да се справат со нив. Тие им обезбедуваат доволно емоционална поддршка на своите деца и можат да ги научат како добро да се однесуваат без да ја потиснат нивната личност.

7. Имаат подобри вештини за решавање проблеми

Послушните деца страдаат од прекумерна услужност и се премногу свесни кога ќе станат возрасни. Немирните и непослушните деца се повеќе спонтани и подготвени да испробаат различни пристапи за да излезат од неволја. Тие се поотпорни на стрес и можат да застанат зад себе и зад својот став.

8. Покреативни се

Непослушните и немирните деца имаат неограничена фантазија и едвај чекаат да ги испробаат своите идеи. Како возрасни, овие деца покажуваат креативен пристап кон сите сфери на животот и знаат дека постојат две страни на секоја ситуација. Тие не се плашат да се изразат и знаат дека мислењето на другите нема да има премногу влијание врз нивните животи.

9. Знаат дека се доволно добри такви какви што се

Непослушните деца знаат дека заслужуваат да бидат безусловно сакани и нема потреба да се обидуваат да ја заработат љубовта со доброто однесување. Сигурни се дека се доволно добри и нема што да докажуваат. Не значи дека не се обидуваат да бидат подобра верзија од себе, но тоа го прават за себе, а не за да им угодат на луѓето околу себе.912

X