Тешко дека можете да најдете толку мирна и нежна сцена како онаа во која мајката го дои своето бебе. Сепак, кога сте таа мајка, понекогаш нема да се чувствувате толку магично и блажено. Доењето може да донесе различни предизвици: болка, испукани или крвави брадавици, затнати млечни канали и маститис – сето тоа се проблеми познати на многу мајки што дојат.

Некои мајки дури пријавиле дека чувствуваат гадење додека дојат. Експертите објаснуваат зошто се случува тоа.

Ослободување на окситоцин

Некои жени доживуваат гадење за време на доењето, а тоа е најверојатно поврзано со ослободувањето на окситоцин во мозокот на мајката. Окситоцинот е хормон кој прави да се чувствувате среќни и задоволни, на пример, кога го држите вашето бебе в раце. „Некои жени чувствуваат гадење кога ќе го добијат тој наплив на окситоцин“, објаснува советничката за доење Сара-Чан Силверстајн.

Замор или глад

Иако окситоцинот е најверојатниот виновник за вашата мачнина додека доите, постојат и други можности. Едукаторката за доење Аманда Огден објаснува дека заморот или гладот ​​може да предизвикаат мачнина кај мајките за време на доењето.

Испукани брадавици

Силверстајн забележува дека понекогаш мајките што имаат големи пукнатини на брадавиците можат да почувствуваат мачнина од болката.

Бременост

Повеќето мачнини при доење ќе се решат по првите шест до осум недели, па ако вашето бебе веќе ја поминало фазата на новороденче и чувствувате гадење додека доите, можеби е време да направите тест за бременост.

Третман за гадење за време на доењето

Третманот за гадење за време на доењето ќе зависи од тоа што го предизвикува. „Техниките за подигнување на свеста, длабокото дишење, одвлекувањето на вниманието за време на доењето, ароматерапијата, лесните грицки или хидратацијата со релаксација може да бидат корисни методи за регулирање на симптомите на гадење. Добро обучен советник или лекар за доење може да ви помогне да го пронајдете најдобриот метод за ублажување на овие симптоми.

Извор912

X