Единиците во болниците кои се посветени да им укажат нега на бебињата за добро да се развиваат и напредуваат се нарекуваат неонатална интензивна нега. Вашето бебе на кое му е потребна посебна грижа ќе биде ставено во машина позната како инкубатор. Инкубаторот има контролирани услови кои обезбедуваат вашето бебе да добие соодветна грижа и средина за да напредува.

Што е инкубатор?

Инкубаторот е дел од научна опрема што е самостојна единица. Единицата е со големина на стандардно креветче и има проѕирна плазма-купола. Оваа самостојна единица обезбедува контролирани еколошки услови за болно или предвремено родено бебе. Тоа им обезбедува на овие бебиња идеални или пропишани услови на животната средина.

Температурата на инкубаторот може да се приспособи рачно или автоматски, според промените во температурата на телото на недоносеното бебе. Инкубаторот за предвремено родени бебиња ги штити и од алергени, инфекции, прекумерна светлина и звук, а сето тоа може да им наштети бидејќи овие бебиња се исклучително чувствителни и имаат низок имунитет. Заедно со контролата на влажноста и специјалните светла, инкубаторот е корисен за лекување на проблемот со неонатална жолтица, што е вообичаен кај новородените бебиња.

Видови инкубатори за бебиња

Постојат пет вообичаени типа инкубатори кои најчесто се користат во неонатологијата за нега на предвремено родени или болни бебиња.

Инкубатор со затворена кутија

Инкубаторот со затворена кутија доаѓа со систем за филтрирање на свеж воздух, кој го минимизира ризикот од инфекции во воздухот и го спречува губењето на влагата од воздухот.

Инкубатор со двојни ѕидови

Инкубаторот со двојни ѕидови доаѓа со два ѕида, како што сугерира и самото име. Двата ѕида се за да се спречи губењето на влагата и топлината од воздухот.

Серво-контролен инкубатор

Серво-контролните инкубатори доаѓаат со автоматски поставки за контрола на нивото на температура и влажност во инкубаторот.

Отворен инкубатор

Отворените инкубатори се познати и како „Армстронг инкубатори“. Овој инкубатор за новороденчиња е отворен за воздух и овозможува лесен пристап.

Преносен инкубатор

Преносливи инкубатори, наречени и транспортни инкубатори, се инкубатори кои се користат за транспорт или преместување на новороденче од една болница во друга.

Зошто на бебето му треба инкубатор?

Постојат различни причини зошто на новороденото бебе може да му треба инкубатор. Некои вообичаени причини се:

Предвремено раѓање – На бебињата родени пред терминот одреден за породување им треба дополнително време и многу дополнителна грижа за да ги развијат своите витални органи, вклучувајќи ги и белите дробови.
Проблеми со дишењето – Некои бебиња се раѓаат со бели дробови кои содржат течност или мекониум, што може да доведе до отежнато дишење, како и до инфекции на белите дробови, па затоа бараат дополнително следење.
Инфекција – Многу новороденчиња имаат низок имунитет или се болни и затоа се многу подложни на инфекции. Инкубаторите им обезбедуваат заштитен простор од бактерии и други инфекции.
Гестациски дијабетес на мајката – Ако мајката имала гестациски дијабетес, лекарите го чуваат новороденчето во инкубатор за да го следат нивото на шеќер во крвта.
Жолтица – Жолтица кај новороденчињата е многу честа појава. Некои инкубатори имаат специјални светла кои помагаат да се намали жолтицата.
Трауматско породување – Ако мајката имала трауматско породување, тогаш и новороденчето доживеало траума, па му треба постојано следење и дополнителна нега.
Ниска родилна тежина – Ако бебето е родено со мала тежина, тогаш му недостигаат соодветни телесни масти за да се загрее.
Операција – некои новороденчиња се подложени на операција по раѓањето. Така тие се чуваат во инкубатор за да закрепнат од операцијата.

Како функционираат инкубаторите?

Инкубаторите се дизајнирани да обезбедат контролирана средина за бебињата за да останат безбедни додека не се развијат нивните витални органи. На предвремено родено или болно бебе му треба контролирана средина за да преживее и да се развие. Инкубаторите ги штитат бебињата од инфекции, алергени, бактерии и штетните ризици од силна светлина и звук. Тие, исто така, се користат за администрирање различни медицински процедури како што се хранење, испорака на лекови/крв, континуирано следење на виталните знаци, вентилација и специјални светилки за лекување на жолтица. Така, инкубаторот не само што обезбедува безбедна средина за бебето, туку им помага и на медицинските професионалци во лекувањето и следењето на бебето.

Како можат родителите да се поврзат со своето дете во инкубаторот?

Новиот родител чие бебе е ставено во инкубатор се грижи за поврзувањето и остварувањето контакт со него. Иако инкубаторот го држи бебето подалеку од родителот, постојат многу начини родителот да се поврзе со своето бебе додека е во инкубаторот.

Тие начини се следните:

-Допирање и држење на рацете и нозете низ дупките во инкубаторот.
-Разговор со бебето.
-Хранење со исцедено млеко.
-Поминување што е можно повеќе време со бебето.
-Воспоставување контакт со очите со вашето бебе.
-Повторување на работите за создавање блискост.

Иако никој не може да ја замени мајката за новороденчето, болното или предвреме роденото бебе, потребата да се чува бебето на безбедно и со соодветна медицинска помош води до употребата на инкубатори. Иако изгледаат страшно, тие нудат совршено контролирана средина и заштита за бебето со цел да напредува и да преживее.

Извор912

X