Кога мојот син имаше околу четири месеци, бев исцрпена. Се будеше на секои 45 минути, цела ноќ, секоја вечер. Ќе се разбудев, ќе станев и ќе го надоев за да заспие. Се сеќавам дека гуглав: „Дали се умира од недостиг на сон?“

Упатствата во три чекори од кутијата со овесна каша ми изгледаа како огромна загатка.

Очајна, потпишав договор со нежен консултант за спиење. – Тоа е сосема нормална шема на спиење на доенчињата. Ќе го поправиме – ме увери таа.

Дали нешто што е „сосема нормално“ треба да се „поправи“, се прашував. И сите, од нашиот педијатар до мајките што ги познавам, сите ми го кажуваа истото: – Ако не го тренираш да спие, бебето никогаш нема да научи само да се смири или самостојно да заспие.

Разбирање на тоа како бебето спие

Прво што научив е дека има различни и спротивставени ставови на оваа тема. Спиењето на бебето е контроверзно.

Но, она што најмногу ми одекна беше верувањето дека без разлика зошто бебињата се будат навечер: глад, студ, осаменост, непријатност – тие треба постојано да се уверуваат дека нивниот негувател ќе одговори. Мене ми беше логично дека тоа е она што им помага на крајот да се релаксираат доволно за да спијат подолго.

Прочитав и за теоријата дека методот „остави да плачи“ не ги учи бебињата да престанат да имаат потреби, туку само да престанат да ги комуницираат нивните потреби. Налетав на работата на Џејмс Мекена, кој ги истражува дијадите за доење и тајната фреквенција што бебињата и нивните мајки ја споделуваат во нивниот сон кога практикуваат безбедно споделување кревет, интуитивно реагирајќи на движењата едни на други, како тивок танц во мракот.

На „Инстаграм“, најдов огромна и гласна заедница која верува во почитувањето на спиењето на бебето. Најдов и книги за сето тоа, што ми олесна многу. Се чинеше како да најдов дозвола да го правам она што го чувствував интуитивно.

Планот на тренерот пристигна во моето сандаче: манифест со упатства и правила. Дремката мораше да биде темпирана во минута. Бебето треба да биде облечено во одреден слој облека, собата со специфична температура и нијанса на темнина, со бели звуци на одредено ниво на децибели, на точно растојание од неговите уши. За мене, најнелогичниот дел беше тоа што ми беше „дозволено“ да го држам одреден број минути. Се насмевнав. Кога се оддалечив од мојата вродена мајчинска мудрост, па плаќав случаен странец да диктира кога е „во ред“ да го држам моето бебе?

Следниот ден, за време на дремката, го гледав син ми како заспива на моите гради, надоен, среќен и безбеден. Неговите минијатурни трепки се мрдаа, со неговата малечка тупаница ми го зграпчи прстот.

Тогаш сфатив нешто: Тука и јас се чувствувам најбезбедно. Блиска и поврзана со моето бебе, уживајќи во тајниот невербален јазик што го зборувавме само јас и тој. Тренерот за спиење постепено бараше да го држам мојот син пред да го ставам во креветчето. Но, колку неговите правила стануваа поинтензивни, толку повеќе се држев подалеку и подалеку во другата насока, сè до моментот кога бевме опасно блиску да станеме хипи дуо што дели кревет.

И покрај сите разговори и дебати и спротивставени теории околу тоа што им е потребно на бебињата за оптимален сон, одеднаш можев да видам толку јасно дека сè што му требаше на моето бебе бевме ние, и дека и покрај исцрпеноста, бевме подготвени да му го дадеме. Решив да ги игнорирам сите дискусии и да се приспособам, длабоко и намерно, на она што го сака моето бебе. Решив дека единственото нешто што треба да го „направам“ за неговиот сон не е апсолутно ништо.

Како е една година подоцна

Мојот син сега има 18 месеци и сè уште спијам покрај него на душек за под. Го дојам пред спиење секоја вечер и секогаш кога ќе се разбуди, што обично се случува само неколку пати во текот на ноќта сега. Неговиот сон сè уште е скршен, но изгледа добро одморен и енергичен во текот на денот.

Работам од дома и признавам дека дозволувањето на шемите и навиките на спиење на бебето да се развиваат природно со нула мешање може да се некомпатибилни со работниот век на возрасните. Никогаш не знам колку пати ќе станам ноќе. Научив да легнувам в кревет порано и да бидам поселективна за тоа колку работа и дружење имам.

Ова е кратка сезона од мојот живот. Ќе помине во свое време.

Мојот син не може сам да заспие, но јас не сум загрижена. Знам дека на крајот ќе ја научи оваа вештина. Нема да му требам да го нишам да заспие на 17 години.

Што се однесува до консултантот за спиење, немаше за што да зборуваме потоа. Неговите методи не беа соодветни за мене.

Автор: Софи Кон
Извор912

X