По девет месеци поминати во утробата на нивната мајка, бебињата при раѓање започнуваат свој процес на раст, кој вклучува формирање на колонии од ситни бактериски клетки подготвени да го населат нивниот цревен микробиом. Овој иницијален микробен сет дејствува како подарок за разделба од телото на мајката, добиен при минување низ породилниот канал. Како што растат бебињата, нивниот внатрешен екосистем станува сè покомплексен, развивајќи богата бактериска разновидност која е од клучно значење за имунолошката регулација и одржувањето на здравјето.

Сепак, бебињата родени со царски рез не го добиваат истиот микробен пакет како оние родени вагинално, прашање што истражувачите се обидуваат да го решат, особено со оглед на зголемената стапка на царски рез. Бебињата родени со царски рез имаат помала почетна изложеност на корисни микроби, но неодамнешно истражување сугерира неколку можности преку кои може да се компензира овој дефицит во текот на првите недели од животот.

Истражувањата покажаа дека вагиналните породувања носат повеќе корисни бактерии од царскиот рез. Практиката на вагинална инокулација, која вклучува пренос на вагинален и фекален секрет од мајката на бебето родено со царски рез, се покажа како корисна, но носи одредени ризици, вклучително и пренос на патогени.

Недостигот на бактериска изложеност при раѓање е поврзан со здравствени проблеми како што се дебелина, дијабетес тип 1 и алергии, а специфичните микробиолошки разлики кај бебињата со царски рез може директно да предизвикаат некои од овие состојби.

Истражувањата сугерираат дека доењето може да го компензира недостигот на микроби кај бебињата со царски рез со нудење микроби од мајчиното млеко. Истражувањето следело 120 холандски мајки и бебиња, анализирајќи го микробиомот на кожата, носот, плунката и цревата на новороденчињата, споредувајќи го со микробиомот на мајките. Било утврдено дека доењето игра значајна улога во формирањето на микробиомот на бебето, пренесувајќи ги микробите не само од млекото, туку и преку контакт со кожата.

За бебињата со царски рез кои се хранат исклучиво со вештачко млеко, микробиомот не бил толку богат како оние што биле доени, што ја нагласува важноста на доењето. Се препорачува мајките што повеќе да ги држат и бакнуваат бебињата и да инсистираат на доење ако е можно, дури и ако има тешкотии на почетокот.

Истражувањето ја нагласува потребата од понатамошни анализи за подобрување на искуството при раѓање и раниот живот на бебињата, без оглед на начинот на раѓање. Истражувачите се надеваат дека ќе ги разберат другите извори на микробиомот на бебето, како што се таткото, браќата и сестрите, болничката средина, миленичињата и други околности.

Клучната порака за новите и идните родители е важноста на физичкиот контакт со новороденчето, што придонесува за развој на здрав микробиом и ја зајакнува врската помеѓу родителот и детето.

Извор912

X