Исклучително важен сегмент на родителство е да се биде самосвесен. Клучот за успех во мајчинството е да се познавате, разбирате и прифаќате себеси.

Предизвикот што го имаат интровертните мајки е во тоа што во раните години од животот на детето тие мора да живеат во свет на луѓе. Ова значи дека мора да бидат свесни за нивната околина, речиси секогаш ангажирани во работа со деца, што веднаш го скратува времето за себе. Ова може да направи да се чувствуваат оттргнато од нивниот свет и преморени.

За жал, интровертните мајки честопати се чувствуваат виновни – виновни за тоа што сакаат да бидат сами или се чувствуваат уморни. Но, сепак, нели тие сакаа да имаат дете? Зарем не се среќни што се мајки? Зарем не треба да уживаат во секој момент? Тие премногу се обвинуваат себеси за лична карактеристика што не можат да ја контролираат. Затоа е важно да се познавате себеси и вашите потреби, бидејќи тоа ја ублажува вината, ве насочува кон внимателно планирање и ги открива предностите на вашата личност како интровертна мајка.

Запознајте ги вашите квалитети

Постојат многу квалитети што ги имаат интровертите, но пет од нив се истакнуваат во мајчинството.

1. Креативноста е чест резултат на осаменоста. Бидејќи интровертите поминуваат повеќе време со себе во својот свет, тие често се многу креативни. Џ.К. Роулинг, Стивен Спилберг, Бил Гејтс, Ајнштајн и д-р Сјус се само некои од познатите личности што се исто толку интровертни како вас. Да се ​​биде креативен родител, сигурно има свои предности. Вие секогаш доаѓате со нови идеи и интересни начини да го забавувате вашето дете.

2. Многу размислувате и решавате проблеми. Интровертите секогаш размислуваат. Тоа им помага да размислуваат за проблемите и да најдат креативни решенија. Ако има проблем во стилот на родителство или ако на вашето дете му треба помош, лесно ќе го разберете и ќе подобрите сè.

3. Вие сте одличен слушател. Активното слушање е вештина од непроценлива вредност, а повеќето интроверти по природа се одлични слушатели, додека екстровертите се премногу брзи да ги искажат своите мислења и да понудат решенија. Интровертите внимателно ќе слушаат и ќе размислат за сè пред да одговорат, а тоа ги прави вредни и сигурни пријатели, колеги, родители и лидери. Вашето дете секогаш ќе знае дека може да ви се обрати затоа што знае дека сте одличен слушател.

4. Сочувството и блискоста се од големо значење за интровертите. Тие навистина се грижат за другите и ја разбираат вредноста на емоционалната врска. Ова се моќни адути што треба да ги имате како мајка! Сочувството и блиската врска со детето ќе ви помогнат да бидете поефикасен родител, бидејќи поврзаноста со детето е тајната на добрите родители.

5. Интровертите забележуваат сè. Ова е една од најголемите предности на интровертните мајки. Тие забележуваат работи што повеќето луѓе не ги забележуваат. Тие ги забележуваат гестовите на малите деца, изрази на лицето кои укажуваат на нивните чувства и потреби. Тие забележуваат кога луѓето страдаат, дури и кога тоа не го кажуваат или го негираат. Тие забележуваат кога нивните деца се загрижени или нервозни. Тие забележуваат што ги тера нивните деца да се смеат или да се возбудат. И само затоа што забележуваат, можат да им помогнат на вистински начин, а тоа е нивната голема предност.

Совети за интровертните родители:

Негувајте тивка игра – За успехот на интровертната мајка, изнаоѓањето начин да негува тивка игра е од голема важност. Овој прекин на бучавата и хаосот ќе ви помогне да ги наполните батериите како да сте сами. Активностите зависат од возраста на децата. За помалите деца, тоа би биле сликовници, пластелин или книги за боење, за деца од предучилишна возраст – рачни изработки, а читањето е за постари деца.

Интересна идеја: направете „тивка кутија“ за вашето дете што би ја користеле кога ви треба малку мир. Ставете специјални играчки или реквизити за посебни активности во неа.

Одете на прошетка со слушалки – Земете ја количката и одете на прошетка. Слушајте музика, радио, аудиокнига. Искористете ја смирувачката моќ на природата.

Создајте добри рутини – Рутините им помагаат на децата да развијат самодисциплина заедно со чувството на сигурност. Децата сакаат да знаат што следува, а визуелната рутинска табела е многу корисна за многу деца. Таа им помага да знаат што да очекуваат, да останат фокусирани и да ги постигнат своите цели. Ова создава самодоверба и способност и нема простор за хаос. Со создавање добра рутина можете да вметнете тивки моменти без да мора да се борите секој ден за нив!

Создајте смирувачки простор во вашиот дом – Одредете соба или агол од вашиот дом што ќе биде назначен како „тивок“. Ставете удобни перници, книги и можеби некои ламби за да го направите уште попривлечен. Овој простор може да го користите вие ​​или вашето дете кога ви е потребно да сте сами или кога ви е потребен одмор. Со намерно создавање на овој простор, вие го класифицирате како дел од вашата семејна култура, покажувате дека моментите на тишина ви се важни.

Пишувајте – Пишувањето е одличен начин за ослободување од стресот за интровертните лица. Длабокото размислување е јадрото на доброто пишување. Многу интровертни родители водат дневник и ова е исклучително важно за нив. Некои работи се толку охрабрувачки за интровертите, како што е запишување на нивните мисли.

Ценете се себеси – Интровертите го прават светот подобро место за живеење. Нивните квалитети се потребни за да ги потсетат луѓето да забават, да се смират, да ги чувствуваат емоциите што ги потиснуваат и да бидат свесни за светот околу нив. Интровертноста е вашата моќ. Научете да се прифатите себеси за да можете целосно да ги прифатите вашите деца.

Автор: Ребека Ејнс

Извор912

X