Витаминот Д игра клучна улога во растот и благосостојбата на доенчињата и возрасните, влијаејќи врз различни аспекти од нивното здравје. Овој витамин кај доенчињата влијае врз развојот на многуте функции, но и општото одржување на здравјето и градењето на имунитетот.

Експертите советуваат да им се дава витамин Д на бебињата во форма на капки, додека не престанат да се дојат или не консумираат формула збогатена со витамин Д. Кога децата ќе пораснат и ќе почнат да јадат цврста храна, можете да им давате лосос, жолчки од јајце и збогатени житарки за да им помогнете да го добијат препорачаниот дневен внес на витамин Д.

Кога се поставува прашањето за придобивките од витаминот Д за децата во првата година од животот, се истакнуваат поддршката на имунолошкиот систем, здравјето и развојот на коските, развојот на мускулите и невролошкиот развој.

Го поддржува имунолошкиот систем

Здравиот имунолошки систем е неопходен за одбрана на новороденчињата од инфекции и болести. Овој витамин му овозможува на телото да развие силна одбрана од инфекции. Треба да им се дава на децата токму затоа што се поподложни на болести, а децата со ниско ниво на витамин Д треба да земаат додатоци во исхраната или да бидат доволно изложени на сонце во текот на првата година од животот.

Влијае врз здравјето и растот на коските

Раните години од животот се обележани со брз раст и развој на коските. Витаминот Д е клучен за апсорпција на калциум и фосфор, градежните блокови на силните и здрави коски. Недостигот на витамин Д може да доведе до рахитис, нарушување кое се карактеризира со ослабени и деформирани коски. Соодветното снабдување со витамин Д е од суштинско значење за промовирање на здравјето и спречување проблеми поврзани со коските.

Влијае врз нормалното функционирање и развој на мускулите

Витаминот Д не е важен само за здравјето на коските, туку и за правилното функционирање и развој на мускулите. Како што доенчињата напредуваат од ползење до одење, нивните мускули значително растат и зајакнуваат. Соодветното ниво на витамин Д придонесува за развој на мускулите, обезбедувајќи моторните пресвртници да се постигнуваат навреме.

Влијае врз невролошкиот развој

Едно истражување укажува на можна врска помеѓу витаминот Д и развојот на нервниот систем. Ако бебињата добиваат доволно витамин Д, тоа може да помогне во когнитивниот развој и да ги намали шансите за невроразвојни проблеми.

Извор912

X