Децата прават многу чудни работи и иако многу од нивните навики и однесувања може да се сметаат за „нормални“, има и такви кои ги загрижуваат родителите. Некои деца ги грицкаат ноктите, некои одат на прсти, а некои се нишаат напред-назад. Иако некои од овие работи не се причина за загриженост, тие исто така може да укажуваат на проблем.

Друга навика што може да ја забележат родителите е џвакањето на кошулите, дуксерите или џемперите. Кога и да погледнат, нивното дете го има ракавот од кошулата в уста. Ова го загрижува родителот во однос на здравјето, но и на облеката на детето остануваат влажни дамки, а гардеробата, особено ако се носи надвор, може да биде полна со бактерии.

Иако ова веројатно не е ништо сериозно што треба да ги загрижува родителите, важно е да се забележи зошто некои деца го прават тоа и што може да се направи за да им се помогне да престанат.

Оралната стимулација е важен дел од развојот на детето – тоа е најверојатната форма на саморегулација што ја имаат децата и е дел од нивниот сопствен начин на смирување кога се вознемирени. Тоа е поврзано со однесувањето што го гледаме уште кај бебињата, кога ги бараат градите на својата мајка. Тие преминуваат од градите на цуцлата, а потоа можеби и на кошулата.

Тоа им помага да се фокусираат

Ако ги погледнеме возрасните, можеме да видиме сличен феномен, а тоа е затоа што џвакањето нешто може да ни помогне да се фокусираме. Многу луѓе џвакаат моливи или пенкала кога се обидуваат да се фокусираат. Децата можат да си ја џвакаат облеката на училиште без воопшто да знаат дека го прават тоа.

Како да им помогнете да престанат

Иако сега знаеме дека тоа е безопасно, родителите сепак сакаат нивните деца да се ослободат од оваа навика. Тие не сакаат нивното дете да се шета во мокра кошула и не сакаат да им се уништи облеката. Постојат неколку начини да им помогнете да престанат.

Најдобар начин да ги натерате да престанат е да им дадете нешто друго да џвакаат. Ако вашето дете е доволно големо, тогаш тоа може да биде гума за џвакање. Ако вашето дете е помладо, постојат многу опции за безбедни глодалки. Исто така, наместо џвакање, со децата можете да правите вежби за концентрација кои ќе им помогнат подобро да се фокусираат.

Извор912

X